Installatietips voor geluidsreductie

Tips om vooraf geluidsoverlast te voorkomen

Montagetips

buitenunit warmtepomp akoestisch ontkoppelen -De buitenunit van de warmtepomp akoestisch ontkoppelen van het gebouw en de opstelplaats
Leidingen contactloos monteren -Leidingen geen contact laten maken met het gebouw
Zware buitenunits niet aan lichte wanden monteren -Buitenunits niet aan lichte wanden monteren. Zware buitenunits nooit met muurconsoles bevestigen
U-bocht maken in koelleiding -Indien de koelleidingen bij split-units een lengte kleiner dan 5 meter hebben, dan een expansiebocht er in maken. Dit voorkomt geluid ten gevolge van uitzetten/krimpen van de leiding die onderhevig is aan temperatuur variaties.
Leidingwerk beugelen met flex-beugels -Leidingwerk ophangen in rubbers. Beugels gebruiken met flexibele inleg voorkomt overdracht van het leidingwerk naar bijvoorbeeld de muren. Doet men dit niet dan kan de muur gaan resoneren (trillen) wat enorm hinderlijk kan zijn.

Voorbeeldfoto's van akoestische ontkoppeling

Buitenunit warmtepomp geplaatst op trillingdempers
Buitenunit geplaatst op trillingdempers.

Trillingsdempers onder de warmtepomp
Duidelijk zijn de trillingdempers te zien
onder de warmtepomp
Rubber voet warmtepomp is trillingsdemper
Warmtepomp met trillingsdempers als voeten.
Leidingbeugel met rubber als contactgeluid isolatie
Leidingbeugel met
rubberen
inleg.

Vraag en antwoord
1a. Waarom mag ik mijn warmtepomp niet aan een houten wand bevestigen?
Hoe lichter het materiaal, des te makkelijker is het in trilling te brengen.
Hout zal snel mee resoneren met de buitenunit. Deze wand zal dit als luchtgeluid transporteren door de woning.
1b. Waarom mag ik mijn warmtepomp niet zondermeer op een houten opbouw plaatsen?
Hoe lichter het materiaal, des te makkelijker is het in trilling te brengen.
Hout zal snel mee resoneren met de buitenunit. Het kan wel, maar men dient dan eerst een zware opstort (bijvoorbeeld van beton of zware tegels) te plaatsen op het dak, en vervolgens de warmtepompunit op trillingsdempers op deze opstort plaatsen.
Eerst massa, dan trillingsdempers, daarop warmtepomp.
2. Kan ik de sterkte van contactgeluid ook berekenen?
Contactgeluid berekenen is erg lastig. Luchtgeluid als gevolg van contactgeluid is wel goed te meten met een geluiddrukmeter.
3. Kan contactgeluid zich ook door de grond (tuin) voortplanten?
Ja, dat is theoretisch mogelijk. Hoe harder en droger de grond, des te meer geluidsgeleiding. In de praktijk is grond ook iets samendrukbaar. Toch adviseren we altijd om ook in ieder geval de opstelplaats van de warmtepomp akoestisch te ontkoppelen van de woning.
4. Is een mono block beter dan een split-unit, wat geluid betreft?
Ja, de trilling van de koelleiding van de splitunit leidt vaak tot ernstige geluidsklachten. Heeft men eenmaal last van dit geluid, dan is dit in de praktijk ook niet zo eenvoudig op te lossen. De remedie is het akoestisch ontkoppelen van de koelleiding. Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat vaak de koelleidingen door betonnen vloeren en muren lopen, die netjes afgewerkt zijn, waardoor er gelijk al veel schade ontstaat aan de woning als deze opengemaakt moeten worden. Het is dan ook extreem belangrijk om de koelleidingen tussen binnen- en buitenunit zorgvuldig aan te leggen. De mono block heeft hier als voordeel dat het complete koelcircuit in een enkele unit geintegreerd is. Bovendien trillen de veel dikkere cv-leidingen van de mono block veel minder dan de dunne koelleidingen van de split-unit. Toch dienen ook bij een mono block de cv-leidingen geen direct contact te maken met de constructie van de woning.

Volgende pagina: Opstellingstips warmtepomp