Begrippen in vergelijkingslijst warmtepompen

Wat betekenen de begrippen en getallen?

Over COP en SCOP

De database waar al de warmtepompen in staan bestaat uit gegevens die door de fabrikant verstrekt worden en op basis van testwaarden volgens de norm EN14511 en de gegevens van het energielabel en bijbehorend produktlabel. Wat is het rendement In de vergelijkingslijst is het rendement van een warmtepompunit te vinden. Dit noemt men de COP (Coëfficiënt of Performance). Dit is het rendement van het apparaat zelf. Dus bijvoorbeeld als het apparaat 5 kW aan energie afgeeft en hij verbruikt daarvoor 1 kW aan elektriciteit dan is de COP 5/1 = 5. Afhankelijk van de gewenste cv-temperatuur en de buitentemperatuur is dit geen geschikte waarde om een jaarrendement te bepalen. Daarom heeft men een jaarrendement (ofwel vierseizoenenrendement) in het leven geroepen, de SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance). Dit is een gewogen gemiddelde over de seizoenen en dit geeft een veel realistischer beeld. De meeste warmtepompen hebben een SCOP die tussen de 3 en de 4,5 ligt (Stand 2018). Het jaarrendement van een warmtepomp volgens het energielabel (SPF= Seasonal Performance Factor) is identiek aan de SCOP, met dien verstande, dat ook het opwekkingsrendement van de elektriciteitscentrale meegewogen word. In 2018 wordt gerekend met een rendement van 40% voor een elektriciteitscentrale. Een SCOP van 4,5 komt overeen met een SPF van 180%. In de vergelijkingstabel wordt de waarde voor de SCOP opgegeven die de fabrikant verstrekt. Sommige fabrikanten geven geen waarde op voor de SCOP. Dan wordt deze gecalculeerd uit de SPF-waarde. Dit kan tot kleine verschillen leiden, ten gevolge van afronden in het produktblad van het energielabel. Conform het ErP produktblad wordt de SPF opgegeven bij een cv-temperatuur van 35 °C (SPF35) en bij een temperatuur van 55 °C (SPF55).


Reken de SPF om naar een SCOP en vice versa:
SPF: SCOP:
%
SCOP: SPF:
%


Geluid

Geluid is een van de belangrijkste thema’s bij lucht/waterwarmtepompen. Hij moet warmte maken, maar je moet hem niet horen. En de buren moeten hem ook niet horen. Het ErP-produktblad gaat uit van een geluidsvermogen volgens EN12102 bij A7/W45. Omdat verschillende merken ook een stillere nachtstand hebben (ventilator draait dan met een lager toerental) zijn ook het maximaal geluidsvermogen van de buitenunit (bu) bij dag- en nachtbedrijf opgenomen in de database.De prijs ....

Als indicatie is ook de bruto adviesprijs, exclusief BTW vermeld. Dit biedt de mogelijkheid om ook goedkope warmtepompen te zoeken. De prijs in deze lijst zegt echter niet zoveel. Alle fabrikanten hanteren een korting policy. Het vervelende is alleen dat merk x maximaal 20% korting geeft, terwijl merk y standaard al 40% korting verstrekt. Het is maar net hoe de fabrikant zijn warmtepomp de markt op brengt: Als een dure exclusieve machine (maar stiekem misschien met veel korting) of als goedkope betrouwbare alleskunner voor een redelijke prijs. Helaas hebben wij geen inzicht in de nettoprijzen, en kunnen deze dus ook nog niet in de database opnemen.

Vraag en antwoord


1. De informatie die ik zoek staat er niet bij?

Er zijn heel veel parameters vermeld in de meeste datasheet. De belangrijkste worden weergegeven m.b.v. de database op deze site. Voor meer gedetailleerde informatie dient men de datasheet van de fabrikant te raadplegen.


2. Zijn er ook warmtepompen die niet kunnen koelen?
Ja, er zijn nog steeds warmtepmpen te koop die uitsluitend voor verwarmingsdoeleinden geschikt zijn. In de database komt dat heel duidelijk tot uiting onder het item koeling.
Volgende pagina: next)