« 1 2 3 »
Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's

Afgiftesystemen

Manieren om warmte af te geven aan de woonkamer(s)

Het afgiftesysteem

aanleg vloerverwarming

We onderscheiden de volgende drie laag-temperatuur (LT) afgiftesystemen:

  • Vloerverwarming
  • Wandverwarming
  • Laagtemperatuur radiatoren

Nu we aan de hand van de principes en specificaties een geschikte warmtepomp en bron geselecteerd hebben, gaan we nu kijken of ons afgiftesysteem voldoet. Een afgiftesysteem is bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming, radiatoren en convectoren. Warmtepompen behalen het hoogste rendement bij een zo laag mogelijke afgiftetemperatuur. Vloerverwarmingssystemen zijn dus ideaal om aan te sluiten op een warmtepomp. Echter als u grote radiatoren in uw woning hebt hangen, zijn deze vaak ook gewoon aan te sluiten op een warmtepomp. Let er dan wel op dat deze warmtepomp minimaal 60 °C kan maken, ander lukt het niet uw woning warm te stoken. Er zijn ook laag-temperatuur radiatoren te verkrijgen en men kan ook ventilatorconvectoren toepassen.

ouderwetse radiator

Het grote voordeel van een grondgebonden warmtepomp is, behalve zuinig stoken, dat men ’s zomers ook kan koelen. Dit koelen gebeurd vaak door koud bronwater via een platenwarmtewisselaar door het afgiftesysteem te laten circuleren. De omgevingslucht zal proberen zich aan te passen aan deze temperatuur. Dit noemt men passieve koeling, vrije koeling, free cooling of natural cooling. Het voordeel ten opzichte van een airco of andere actieve (compressorgestuurde) koelmethodes is het zeer lage stroomverbruik. Normale radiatoren zijn ongeschikt om mee te koelen. Om dus optimaal te profiteren van een warmtepomp is vloerverwarming het meest geschikt. Men heeft een hoog rendement (hoge COP) en kan dus ’s winters goedkoop stoken en tevens ’s zomers goedkoop koelen. Wat wil men nog meer? Bij nieuwbouw is het verstandig om vloerverwarming als hoofdverwarming gelijk in de vloer aan te brengen. Belangrijk is dat er voldoende slang in de woonruimtes wordt aangelegd, dit voorkomt problemen bij koude winters. Indien men ook gaat koelen met het vloerverwarmingssysteem (klinkt raar, niet?) kan men een wat grotere diameter slang toepassen dan men alleen bij verwarmingstoepassingen zou doen, om het koeleffect optimaal te benutten. Let er altijd op dat de slangen diffuusdicht zijn zodat er geen zuurstof in uw dure apparatuur kan komen.

Laagtemperatuursystemen zijn alleen comfortabel bij een goed geïsoleerd huis. Meestal wordt het gewenste vermogen van de warmtepomp bepaald op basis van een zogenaamde transmissieberekening. Dat komt er op neer dat bij een buitentemperatuur van -10 °C de warmtepomp met een aanvoertemperatuur van 35 °C uw huis moet kunnen verwarmen. Een bijkomend voordeel van passief koelen is dat de bron geregenereerd wordt, dat wil zeggen dat er warmte uit de woonkamer verplaatst wordt naar de bron in de grond, wat de levensduur van de bron ten goede komt. Passief koelen gaat niet met lucht/water warmtepompen.

Laag-temperatuur radiatoren

Meestal hoeft men geen speciale radiator te kopen om met een lage aanvoertemperatuur te werken. Maar, om hetzelfde vermogen te kunnen leveren op bijvoorbeeld 40 °C dient men een fors grotere radiator te nemen dan als er op 80 °C gewerkt wordt. Er zijn ook low-H2O radiatoren. Deze zijn niet meer van staal maar zijn gemaakt van koper en aluminium met een zeer hoge warmtegeleidingscoëffieciënt. Het voordeel van deze radiatoren is, omdat ze weinig waterinhoud hebben, toch redelijk compact zijn qua afmetingen. Door de geringe waterinhoud warmen ze ook sneller op (en koelen ook sneller af), waardoor ze sneller te regelen zijn. Bij zoninstraling in de kamer of bij het verwarmen van een koude kamer kan men dat goed merken. De meeste mensen willen wel graag laag temperatuur verwarming toepassen, maar vinden die grote radiatoren niet mooi. De low H2O-radiatoren (o.a. van JAGA, Henrad en Radson) zijn dan een goed alternatief. Bovendien is het vervangen van traditionele radiatoren door low H2O-radiatoren veel minder ingrijpend dan een hele nieuw vloer met vloerverwarming aan te leggen. Door toepassing van geruisloze ventilatoren die boven op de aluminium warmtewisselaars geplaatst worden kan de warmteafgifte versneld worden. Meer over het DBE ( Dynamic boost effect) kan men elders op deze website vinden. Jaga levert de DBH (Dynamic Boost Hybrid), maar er zijn vele alternatieven, of zelfs zelfbouw mogelijk.

In bovenstaande tabel zien we dat de vermogensafgifte van een low H2O halveert als we de aanvoertemperatuur van 75 °C verlagen naar 55 °C.

Vloerverwarming voor de fanatieke energiebespaarders

Voor 2022 was het gangbaar om te zeggen dat vloerverwarming behalve behaaglijk ook zuinig zou zijn. Dat is ook zo, tenminste als men 7 dagen per week 24 uur thuis is. Vloerverwarming is geen verwarming die je snel in- en uitschakelt. Vloerverwarming warmt traag op en koelt langzaam af. Mensen die overdag niet thuis zijn, en alleen een aantal avonden thuis zijn, zullen met vloerverwarming financieel gezien duurder uit zijn dan met radiatorverwarming die men snel uit en aan kan zetten. Een zuinig alternatief kan zijn om de vloerverwarming de kamer te laten verwarmen tot ca. 15 °C. Men kan dan met een extra radiator of eventueel een infraroodpaneel bijverwarmen op tijdstippen dat men thuis is. Bijkomend voordeel is dat bij 15 °C moderne koelkasten en diepvriezers blijven werken. De meeste moderne koelmeubels ontdooien als de omgevingstemperatuur onder de 15 °C daalt. Verwarmen om te kunnen koelen!

Klimaat
klasse
Minimale
temperatuur
Maximale
temperatuur
N 16 °C 32 °C
ST 16 °C 38 °C
T 16 °C 43 °C
SN 10 °C 32 °C
SN-T 10 °C 43 °C
Tabel: klimaatklasses koelkasten

Dynamische energietarieven

Er komen steeds meer variabele energiecontracten, waar de prijs varieert afhankelijk van het aanbod. Vaak worden de tarieven een dag van tevoren al aangekondigd (bijvoorbeeld Frank energie). In dergelijke gevallen is het verstandig om daar je gedrag op aan te passen. Zet de wasmachine aan als de elektriciteitstarieven laag zijn. Neem een buffervat wat je door de cv-ketel of warmtepomp laat opwarmen tegen een laag tarief, en gebruik het als het tarief hoger is.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

« 1 2 3 »
Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's