Boeken

Literatuur over isolatie en duurzaam verwarmen

Lezen over de energietransitie

boeken over de warmtepomp

Alhoewel het internet vol informatie staat over duurzaamheid, isoleren en warmtepompen is het toch verstandig om ook boeken hierover te raadplegen. Het is altijd maar de vraag hoe betrouwbaar informatie op internet is. Iemand die een boek schrijft zal zich daar zeker goed in verdiept hebben, eerst zijn gedachten geordend hebben, structuur in de materie hebben aangebracht tot publicatie wordt overgaan. Dit is voor de consument plezierig. Over isolatie is heel veel informatie beschikbaar. Belangrijk is echter: Wat kost de isolatie en is het toepasbaar in mijn woning. Er is relatief goedkope (maar dikke) glaswolisolatie te koop. Om dit te gebruiken moet er wel ruimte zijn in uw woning. Een dikte van 20 cm isolatie op een binnenmuur betekend dat de kamer behoorlijk kleiner wordt. Er is ook dunner isolatiemateriaal met een hoge isolatie, bijvoorbeeld bluedec, dit is veel duurder maar spaart ook ruimte. Indien u het aanschaffen van een warmtepomp overweegt is het in ieder geval verstandig om nu al de installatiehandleiding van de fabrikant te lezen. Al lezende komen de eigenschappen van een warmtepomp naar voren (veel opstelruimte nodig, grotere leidingdiameters, extra buffer- en boilervat, geluidsproductie, vermogen bij lage temperaturen, enz. ). Door te zoeken op installatiehandleiding, servicehandleiding, ontwerphandleiding en dergelijke zijn deze manuals –eigenlijk bedoeld voor de professionals, de installateur- eenvoudig te vinden op het internet. Enkele boeken over de theorie en praktijk mag u zeker niet missen:

Bonin Handboek warmtepompen Engelstalig boek, vertaald uit het Duits, met algemene informatie over warmtepompen.
Meer informatie is te vinden op google books
Jan Tessel: De start van de energietransitie in uw woning Praktijkervaring van een ingenieur die gewapend met een warmtebeeldcamera 300 woningen in Noord-Holland bezoekt en inspecteert op warmtelekken. Dit kan voor veel mensen een eyeopener zijn en een concreet aanknopingspunt om zelf ook te beginnen met isoleren. Vergeet niet: Isoleren is altijd goed. Hoe beter de warmte binnen blijft, des te minder hoeft u te verwarmen. Ongeacht of u kiest voor een gasketel of een warmtepomp. Door goed te isoleren gaat het jaarlijks energieverbruik omlaag. Meer informatie op de website van de auteur.

Hoeveel CO2 stoot uw verwarming uit?


Gasverbruik per jaar [m³]:
CO2 uitstoot in kg per jaar:

Gratis boeken van fabrikanten

Fabrikanten willen graag hun producten verkopen en om dat te stimuleren maken ze gelikte brochures, mooie folders en gelukkig ook nuttige ontwerphandleidingen. De laatste zijn soms complete handboeken hoe een warmtepomp het best tot zijn recht komt. Zelf ben ik erg gecharmeerd van ‘Ontwerp en installatie van warmtepompen’ uitgave 2012 van Stiebel Eltron. Dit boek is gratis online te downloaden en staat boordevol informatie. Kijk eens op de merkenpagina voor websites van fabrikanten, of klik op een link op het kader rechts op deze pagina om een handleiding te bekijken. De meest actuele informatie vindt u op de website van de fabrikant.

Vraag en antwoord
1. Ik heb net een goed boek gelezen. Kan ik hier een recensie over plaatsen?

Plaats uw reactie hieronder. Uitgebreide recensies graag via de reactiepagina. We nemen contact met u op.

2. Mag ik de content van deze website gebruiken voor een boek dat ik aan het maken ben?

Ja, dat mag, mits de bron warmtepomp-panel.nl vermeld word

Een goed boek gelezen? Deel het op deze website

Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: Nieuws