Koelen met de warmtepomp

Men kan ook warmtepompen kopen die kunnen verwarmen en koelen

Soorten koeling

Als men het over koelen van woningen in de zomer heeft, dan zijn er twee mogelijkheden:

  • passieve koeling (ook wel topkoeling, natural cooling of free cooling genoemd);
  • actieve koeling.

Passieve koeling

vereenvoudigd installatieschema natural cooling met B/W en W/W warmtepompen
Principe natural cooling

Passieve koeling is alleen mogelijk met grondgebonden warmtepompen. Men laat dan koud bronwater via een scheidingswisselaar door bijvoorbeeld de vloerverwarmingsslangen stromen, waar door de vloer gekoeld word. Deze manier van koelen is eenvoudig, haalt de grootste hitte uit de woning en kost bijna niets. Er staat geen compressor te draaien, alleen het verbruik van twee pompjes die het water primair en secundair verplaatsen. Bovendien regenereert men de bron. Wel moet men opletten voor condensvorming, vooral in badkamers. Badkamers kan men beter blocken voor natural cooling. In de overige ruimtes kan men met een vochtsensor de pompjes aansturen, zodat deze bij een te hoge relatieve vochtigheidsgraad stoppen. Helaas is natural cooling met lucht/water warmtepompen NIET MOGELIJK.

Actieve koeling

Bij actieve koeling wordt de functie van de verdamper en de condensor omgedraaid met behulp van klepjes. Normaal wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht (bij een lucht/water warmtepomp) en deze als warmte afgegeven in de woning. Bij actieve koeling is dit juist andersom. De warmte uit de woning wordt onttrokken via het afgiftesysteem (bijvoorbeeld door de vloerverwarmingsslangen) en als warme lucht buiten uitgeblazen.
We zijn gewend aan een cv-ketel, die alleen warmte levert. Een warmtepomp met koelfunctie zorgt dan voor extra comfort in de woning vanwege de koelmogelijkheid. Zeker tijdens een warme zomer is het heel aangenaam om de woning dan met hetzelfde apparaat koel te houden. De koelfunctie is voor veel mensen een reden om een warmtepomp al in de zomer aan te schaffen. Ze hebben dan geen airco meer nodig en zijn gelijk klaar voor het volgende stookseizoen.
In de warmtepomp-vergelijker op deze website kan men selecteren op warmtepompen met koelmogelijkheid. Door deze warmtepomp aan te klikken en op Vergelijken/details te klikken krijgt men het koelvermogen en de EER (Energy efficiency Ratio) te zien.

selectie warmtepompvergelijker
Selecteer warmtepompen die kunnen koelen
koeldata uit warmtepompvergelijker
Voorbeeld koeldata uit warmtepomp database.

Kosten actieve koeling

Het rendement van koeling wordt geen COP genoemd, maar EER. Is de koelbehoefte van uw woning bijvoorbeeld 6 kW, en de EER van uw warmtepomp is 3, dan verbruikt u 6/3 = 2kWh per uur om uw woning te koelen. we gaan hier voor het gemak uit van een constante EER en continue vollastkoeling. Men kan ook rekenen met de SEER (Seasonal Energy efficiency Ratio).

Warmtepompen zoeken op koelcriteria

Onderstaand kan men warmtepompen weergeven die kunnen koelen. Men kan ook de filtermogelijkheden gebruiken door de betreffende optie aan te vinken. Wil men bijvoorbeeld de lijst beperkten tot warmtepompen met een verwarmingsvermogen tot 10 kW bij 35 °C, dan zet men een vinkje voor deze regel en vult in: tussen de 1 en 10 kW.

Filteropties:
Laat alle warmtepompen zien met een vermogen (volgens energielabel) tussen de en kW, bij een aanvoertemperatuur van
met koudemiddel
met een koelvermogen van minimaal kW.
met een koelvermogen van maximaal kW.
met een EER van minimaal .

Vraag en antwoord
1. Waarom zie ik niet alle warmtepompen als ik filter op vermogensrange in de database koelen?
Dit kan voorkomen als een fabrikant zijn vermogen alleen opgeeft bij een enkele temperatuur, bijvoorbeeld bij 55 °C en niet bij 35 °C. Ondanks dat de warmtepomp kan koelen, komt deze niet in de resultaten. De enige oplossing is op dit moment om het vinkje bij vermogen volgens energielabel weg te halen.
2. Waarom kan een A/W (lucht/water) warmtepomp niet passief koelen?
Een grondgebonden warmtepomp haalt zijn energie diep uit de grond waar de temperatuur vrij constant en laag is. Daardoor hoeft de warmtepompcompressor niets meer te doen. Een A/W-warmtepomp heeft als bron de omgevingslucht, en die is juist erg warm en dus ongeschikt om mee te koelen.
3. Is de SEER vergelijkbaar met de SCOP?
Beiden geven rendementsgetallen over een geheel seizoen. In die zin zijn ze vergelijkbaar.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp