Infraroodverwarming

Alleen verwarmen indien nodig. Snel aangename stralingswarmte.

Elektrische Infrarood verwarming

Schilderij op IR-wandpaneel
IR-paneel met schilderij
Bron: Heat4all.

Infraroodpanelen zetten elektriciteit om in stralingswarmte. Vergelijken we een infraroodpaneel (IR-paneel) met een radiator dan zien we dat een radiator vooral lucht verwarmt door convectie, en dat een IR-paneel vooral objecten verwarmd door straling. Deze objecten -maar ook de muren en personen- die in het stralingsbereik staan, wat meestal ca. 3 meter bedraagt warmen dan weer de lucht op. Lees meer over convectie en stralingswarmte op de pagina over de behaaglijkheidstemperatuur. De warmte van een paneel is hierdoor direct voelbaar, net als zonnestraling. Zodra je het stralingsbereik verlaat, voelt het echter direct koud aan. infraroodpanelen kunnen aan het plafond of aan de muur worden bevestigd, of als losstaande unit op de vloer geplaatst worden.

Opstelling

Er dient wel goed nagedacht te worden over de plaats(en) waar de infraroodpanelen opgesteld dienen te worden. De straling moet het te verwarmen object goed kunnen bereiken. Bij huizen met hoge plafonds is het verstandig om ze met een ketting of staaldraad iets lager te hangen, omdat anders de straling niet ver genoeg naar beneden komt. Meestal is het stralingsbereik maximaal 3 meter. Het plafond is overigens een ideale plaats om de panelen op te hangen. Het paneel ondervindt dan de minste obstakels op zijn weg, zodat de straling goed aankomt. Zit je met je benen onder een bureau of tafel te werken dan gaat dat niet op. Een extra IR-paneel is nodig aan de wand om warme voeten te krijgen.


Staande mobiele infraroodpijp
Staande IR-heater (pipewave)
Bron: Redwell.

Besparen op energiekosten met IR-panelen.

Klinkt goed: Energie en geld besparen met IR-panelen. Met name mensen met vloerverwarming die dag en nacht de kamer op temperatuur houden, terwijl er op werkdagen overdag niemand thuis is zullen hier mogelijkheden tot besparen zien. Immers men kan nu de vloerverwarming fors wat lager zetten, en alleen als men thuis is het paneel in de zithoek/eethoek/keuken aanschakelen. Hier kan dus fors bespaart worden? Theoretisch wel, maar er is een kritisch rapport verschenen van ingenieursbureau DWA uit Bodegraven dat hier de vloer mee aanveegt. Het komt er eigenlijk op neer dat er comfortverlies optreedt bij grote verschillen in de luchttemperatuur binnen een ruimte. Uiteindelijk vind er toch vereffening plaats, ten koste van de elektriciteit die het IR-paneel omzet in stralingswarmte. Volgens DWA kan men de vloerverwarming niet 7 graden lager instellen, zoals sommige leveranciers beweren, maar is dit zeer beperkt tot ca. 1 graad zonder comfortverlies. Het eindresultaat qua energiegebruik komt overeen met vloerverwarming, dus nodeloos geld geïnvesteerd in IR-panelen. Het verbruik blijft hetzelfde alsof er alleen vloerverwarming is. Toch kan in sommige gevallen, als men gering comfortverlies accepteert, best bespaard worden. Zoals eerder gezegd: Als je bijna nooit thuis bent zal het gebruik van IR-verwarming zeker tot besparing leiden. Maar ook voor hobbykamers, badkamers en dergelijke is het het overwegen waard. Volgens vele IR-fabrikanten voelt 1 kW stralingswarmte veel behaaglijker aan dan 1 kW uit een radiator. Dit is het verschil tussen stralingswarmte en convectiewarmte. Aan de gemeten temperatuur en de behaaglijkheidstemperatuur zijn hele studies gewijd. Meer hierover op een andere webpagina van deze website.

De positieve punten van IR-panelen t.o.v. gasverwarming:

 • Geen stilstands- en opstart verliezen van de gasbrander;
 • Geen schoorsteenverliezen;
 • Geen leiding verliezen t.g.v. transport warm water door het gehele huis;
 • Geen verliezen t.g.v. de traagheid van een gasgestookt cv-systeem, d.w.z. langzaam opwarmen en afkoelen. De snelle regeling van infraroodpanelen realiseert hier vooral in het voor- en najaar een behoorlijke besparing;
 • Stralingswarmte wordt als aangenaam ervaren;
 • Geen gasleiding nodig;
 • Eenvoudige installatie;
 • Door de lagere luchttemperatuur een betere luchtvochtigheid (RV);
 • Minder luchtcirculatie, betekend minder kans op de huisstofmijt;
 • Onderhoudsvrij;
 • Lange levensduur.

De nadelen van infraroodverwarming zijn:

 • Hoog energieverbruik;
 • Soms verzwaring van de elektriciteitsaansluiting nodig;
 • Door ongelijke warmteverdeling (partiële verwarming) minder comfort buiten de verwarmingszone, alsmede kans op vochtproblemen en schimmelvorming;
 • Er is een apart apparaat nodig om warm water te maken.

uw eigen foto op een infraroodpaneel bedrukt
Eigen foto op IR-paneel
Bron: Etherma.
spiegel condensvrij en gelijk een radiator
Spiegel is IR-paneel
Bron: Redwell.
ir-paneel op systeemplafondmaat
IR-paneel in systeemplafond
Bron: Herschel.

Hoeveel vermogen het ik nodig?

Dit hangt van heel veel factoren af. Raadpleeg de website van de fabrikant of leverancier. Vaak staat daar wel een handige rekentool op. Men kan ook onderstaande rekentool gebruiken om een indicatie te krijgen.

Bereken benodigd vermogen Infraroodverwarming

Afmetingen van de ruimte [m]: Lengte:
Breedte:
Hoogte:
Soort ruimte:
Isolatie van de ruimte
Gewenste max. ruimtetemperatuur
Hoofdverwarming Bijverwarming
Temperatuur vanaf waar
Infrarood bijverwarmd:

Resultaten:

Infraroodverwarming en zonnepanelen.

Zolang men mag salderen (terug leveren aan het elektriciteitsnet voor dezelfde prijs als men stroom koopt) kan men het elektriciteitsnet als accu gebruiken: In de zomer het overschot terug leveren aan het elektriciteitsnet en deze in de winter weer uit het net halen. Deze vorm maakt elektrische verwarming interessant voor bezitters van PV-panelen met overcapaciteit. Op termijn zal saldering afgeschaft worden en zal dit voordeel vervallen. Investeren in een accu is maar deels een oplossing. De meest gangbare accu’s zijn korte termijn accu’s en geen seizoen accu’s.

Elektrisch of op gas verwarmen?

Staande mobiele infraroodpaneel
Staand model IR-paneel
Bron: Digelheat.

Met een kuub gas (1m³) kan ca. 8.8 kWh aan warmte gemaakt worden. 1 m³ gas kost in 2019 ongeveer 73 cent, d.w.z. 1 kWh kost dan 73/8.8 = 8,3 cent per kWh. Elektriciteit kost ca. 23 cent per kWh. Dit betekend dat elektrische verwarming financieel pas interessant wordt als deze 23/8,3 = 2,7 x zuiniger is dan gasverwarming. Nu is bij infraroodverwarming over het gehele seizoen gezien wel minder vermogen nodig dan bij radiatorverwarming, dankzij de snelle opwarming en het plaatselijk verwarmen met aangename stralingsverwarming. Echter de besparingsfactor van 2,7 wordt bij lange na niet gehaald. Elektrische verwarming zal dus veel duurder zijn dan gasverwarming. Daar het merendeel van de gas- en elektriciteitsprijs bepaald wordt door de belasting kan dit in de toekomst wijzigen als aardgas zwaarder belast gaat worden. Vooralsnog is infraroodverwarming als hoofdverwarming financieel niet aantrekkelijk.
Update 2022: Met een gasprijs van € 3,40 en een elektriciteitsprijs van € 0,92 wordt de rekensom: 1 kWh gas kost nu 3,40/8.8 = 38,7 cent. 92/38,7= 2,3. Elektrisch verwarmen is dus bijna twee-en-een-half keer zo duur. Met het prijsplafond van 2023 wordt dat 1,45/8,8/0,40 = 2,4 keer zo duur.

Vraag en antwoord
1. Verwarmen met infrarood op elektriciteit is duurder dan verwarmen met gas. Geld dit ook voor verwarmen met warmtepompen?

Ook een elektrische warmtepomp moet concurreren tegen de relatief lage gasprijzen. Omdat het rendement van een warmtepomp soms wel 500% is kan deze financieel gezien zuiniger verwarmen dan een gasketel.

2. Is infraroodverwarming gezonder?

Zeker. Vooral mensen met astmatische klachten ervaren infraroodverwarming als betere verwarming. Dit komt door de geringere luchtverplaatsing. Ook mensen met spierklachten ervaren infraroodverwarming vaak als aangenamer.

3. Klopt het dat een infraroodpaneel van 1 kW meer vermogen levert dan 1 standaard cv-radiator van 1kW?

Ja en Nee. Nee: 1kW afgegeven vermogen blijft 1 kW afgegeven vermogen. Echter ja, het is zo dat de warmte die een infraroodpaneel afgeeft door mens en dier als aangenamer ervaren wordt. Het verschil zit hem in convectie- en stralingswarmte. Een gemiddelde radiator van 1 kW die 60 °C warm is, straalt ca. 380 W aan warmte uit en ca. 620 W wordt door convectie overgedragen aan de lucht. Een infraroodpaneel zal veel warmer worden, ca. 90 °C of nog warmer, waardoor het stralingsaandeel significant hoger is. Helaas zijn de datasheets van de diverse fabrikanten niet duidelijk over het exacte aandeel stralingswarmte, en zitten er ook verschillen tussen de diverse fabrikanten. Een uitgebreide uitleg is te vinden op klimapedia en op deze website over de behaaglijkheidstemperatuur.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: Hoeveel vermogen moet mijn warmtepomp leveren?