Kooptips

Waar men op dient te letten bij de aanschaf van een warmtepomp

Waar op te letten bij het kopen van een warmtepomp

Kooptip

Er zijn een aantal valkuilen waar we u voor willen behoeden. Onderstaand de 10 meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van een warmtepomp. Lees eerst of uw woning wel geschikt is voor een warmtepomp voordat u tot aanschaf overgaat.

1. Er is onvoldoende aandacht voor de geluidproductie van de buitenunit van de warmtepomp.

Let niet alleen op de te behalen energiebesparing, maar let vooral op het geluidvermogen wat de warmtepomp ’s-nachts produceert. Veel mensen hebben hier niet eens naar gekeken, en ergeren zich nu iedere dag(/nacht) aan het lawaai. Dit is echt de nr. 1 om op te letten. Koop nooit een warmtepomp die te veel herrie maakt.

2. Kies de warmtepomp niet te klein!

Op het energielabel staan meestal twee vermogens, namelijk de Prated bij 35 en 55 °C. In het datablad van de warmtepomp staat dan nog eens het vermogen bij 0 °C buitentemperatuur en 35 °C aanvoer, en dan nog een keer bij 2 °C buitentemperatuur en 35 °C aanvoertemperatuur. Als u geluk hebt staat er nog een waarde bij -7 °C. Bent u er nog? Wat hebt u aan deze getallen bij de selectie van een warmtepomp? Eigenlijk helemaal niets. Indien u monovalent gaat verwarmen dient u het warmtepomp vermogen te bepalen bij –10 °C. Vaak staat dat niet in de specificaties van de fabrikant, en moet u die uit een grafiek van de servicehandleiding halen. Lees meer hierover, over de bedrijfswijze, de betafactor en het elektrisch element op de webpagina dimensionering van de warmtepomp, want ook een te grote warmtepomp heeft nadelen.

Opgelet, komt vaak voor: De warmtepomp is verkeerd gedimensioneerd, meestal wordt deze te klein gekozen en kan hij niet het benodigde vermogen leveren bij -10 °C. Kies een warmtepomp altijd op basis van het zogenaamde -10 °C vermogen, en u zit niet in de kou. Vergeet de toeslag voor warmwaterbereiding niet.

3. De diameter van de bestaande cv-buizen is te klein.

De warmtepomp kan niet werken. Controleer altijd welke diameter cv-leiding u op uw nieuwe warmtepomp aan dient te sluiten. In de meeste huizen is de hoofdleiding 22 mm voor de cv-ketel. Voor veel warmtepompen is dit te klein. Dat betekend dat u uw oude leidingen eerst dient te vervangen door andere leidingen. Dat is makkelijk opgeschreven maar kan enorme consequenties hebben voor uw woning! In sommige gevallen is een grotere cv-buffer plaatsen een beter alternatief dan het uithakken van bestaande leidingen.

4. Geen cv-buffer

Let op! Als er geen cv-buffer geïntegreerd is in de warmtepomp, zult u een losse buffer er bij moeten kopen. Vaak is een buffer nodig voor de ontdooicyclus van de warmtepomp. De warmtepomp verplaatst dan kortstondig warmte van uit de woning(buffer) naar de buitenunit om deze te ontdooien. Niet in alle gevallen is een buffer nodig. Overtuig u zelf vooraf of de warmte uit bijvoorbeeld de vloerverwarming naar de buitenunit kan worden verplaatst. Dit kan vaak alleen als er geen regelkranen tussen buitenunit en vloerverwarming zitten. In alle andere gevallen is een cv-buffer verplicht!

5. Geen boiler

Als er geen boiler in de warmtepomp zit, moet u er een losse boiler bij kopen. Koop deze niet te klein. Meer hierover is te lezen op deze website in de warmwater sectie. Dit heeft ook invloed op het te kiezen vermogen van de warmtepomp.

6. Incomplete configuratie

Als u dan toch een warmtepomp koopt zorg dan ook dat hij compleet is met elektrische verwarmingselement en de mogelijkheid om te koelen.

7. Duur onderhoud

Heeft u een grote woning, let dan op hoeveel kg koelmiddel er in de warmtepomp zit. Conform de F-gassen wetgeving dient u bij veel koelmiddel aan uw warmtepomp verplicht meer (duurder!) onderhoud te laten uitvoeren. In dit soort gevallen kan een monoblock aantrekkelijker zijn dan een split-unit. Vraag het uw dealer. Trap er niet in en laat u vooraf goed voorlichten. Een goedkope warmtepomp wordt dan duur vanwege de verplichte onderhoudsintervallen die jaarlijks terugkeren.

Samenvatting

  1. Te veel geluid
  2. Te weinig vermogen bij -10 °C
  3. Buisdiameter cv-leiding te klein
  4. Cv-buffer ontbreekt
  5. Niet aan boiler gedacht
  6. Onzorgvuldige incomplete selectie
  7. Duur onderhoud vanwege F-gassenwet
Smartgrid-ready

Verder is het verstandig om een toekomstbestendige warmtepomp te kiezen. Als er veel aanbod van zonne- of windenergie is, kan het in de toekomst zo maar zijn dan dan ook voor de consument de prijs daalt van stroom. Om hier gebruik van te kunnen maken, dient uw warmtepomp Smart Grid- (SG) en Smart Price (SP) ready te zijn. Lees hierover meer op de pagina over cv-buffers.

Vraag en antwoord
1. In mijn huis is de cv-installatie aangesloten met 22 mm leidingen die op de ketel zaten. Ik heb geen zin om heel mijn huis te slopen voor nieuwe leidingen. Kan ik mijn warmtepomp hier op aansluiten?

Dit varieert per warmtepomp. Meestal zal dit niet gaan. Omdat een warmtepomp met een lager temperatuurverschil tussen aanvoer en retour werkt, is de flow groter en dient de diameter van de leidingen groter te zijn. Dit kan als de leidingen in de muur of vloer zijn weggewerkt zeer ingrijpend zijn.

2. Wat maakt onderhoud volgens de F-gassen regels duur?

Er is gecertificeerd personeel nodig, en indien er koudemiddel bijgevuld moet worden is dit exteem duur vanwege milieubelasting.

3. Kan ik een warmtepomp kopen met klein vermogen als bijverwarming?

Wat veel voorkomt is dat men bewust een te kleine warmtepomp koopt die de verwarming in het voor- en naseizoen kan verzorgen. Er is dan altijd nog een tweede warmtebron, meestal een cv-ketel- nodig voor de verwarming in de winterperiode en voor het warme water.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina:De schoorsteen