Kooptips

Waar men op dient te letten bij de aanschaf van een warmtepomp

Waar op te letten bij het kopen van een warmtepomp

KNMI Gemiddelde temperatuur Nederland
Er zijn een aantal valkuilen waar we u voor willen behoeden. Onderstaand de 10 meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van een warmtepomp. Lees eerst of uw woning wel geschikt is voor een warmtepomp voordat u tot aanschaf overgaat.

1. Er is onvoldoende aandacht voor de geluidproductie van de buitenunit van de warmtepomp.

Let niet alleen op de te behalen energiebesparing, maar let vooral op het geluidvermogen wat de warmtepomp ’s-nachts produceert. Veel mensen hebben hier niet eens naar gekeken, en ergeren zich nu iedere dag aan het lawaai. Dit is echt de nr. 1 om op te letten. Koop nooit een warmtepomp die te veel herrie maakt.

2. Kies de warmtepomp niet te klein!

Op het energielabel staan meestal twee vermogens, namelijk de Prated bij 35 en 55 °C. In het datablad van de warmtepomp staat dan nog eens het vermogen bij 0 °C buitentemperatuur en 35 °C aanvoer, en dan nog een keer bij 2 °C buitentemperatuur en 35 °C aanvoertemperatuur. Als u geluk hebt staat er nog een waarde bij -7 °C. Bent u er nog? Wat hebt u aan deze getallen bij de selectie van een warmtepomp? Eigenlijk helemaal niets. Indien u monovalent gaat verwarmen dient u het warmtepomp vermogen te bepalen bij –10 °C. Vaak staat dat niet in de specificaties van de fabrikant, en moet u die uit een grafiek van de servicehandleiding halen. Lees meer hierover, over de bedrijfswijze, de betafactor en het elektrisch element op de webpagina dimensionering van de warmtepomp, want ook een te grote warmtepomp heeft nadelen.
Opgelet, komt vaak voor: De warmtepomp is verkeerd gedimensioneerd, meestal wordt deze te klein gekozen en kan hij niet het benodigde vermogen leveren bij -10 °C. Kies een warmtepomp altijd op basis van het zogenaamde -10 °C vermogen, en u zit niet in de kou. Vergeet de toeslag voor warmwaterbereiding niet.

3. De diameter van de bestaande cv-buizen is te klein.

De warmtepomp kan niet werken. Controleer altijd welke diameter cv-leiding u op uw nieuwe warmtepomp aan dient te sluiten. In de meeste huizen is de hoofdleiding 22 mm voor de cv-ketel. Voor veel warmtepompen is dit te klein. Dat betekend dat u uw oude leidingen eerst dient te vervangen door andere leidingen. Dat is makkelijk opgeschreven maar kan enorme consequenties hebben voor uw woning! In sommige gevallen is een grotere cv-buffer plaatsen een beter alternatief dan het uithakken van bestaande leidingen.

4. Geen cv-buffer

Let op! Als er geen cv-buffer geïntegreerd is in de warmtepomp, zult u een losse buffer er bij moeten kopen. Vaak is een buffer nodig voor de ontdooicyclus van de warmtepomp. De warmtepomp verplaatst dan kortstondig warmte van uit de woning(buffer) naar de buitenunit om deze te ontdooien. Niet in alle gevallen is een buffer nodig. Overtuig u zelf vooraf of de warmte uit bijvoorbeeld de vloerverwarming naar de buitenunit kan worden verplaatst. Dit kan vaak alleen als er geen regelkranen tussen buitenunit en vloerverwarming zitten. In alle andere gevallen is een cv-buffer verplicht!

5. Geen boiler

Als er geen boiler in de warmtepomp zit, moet u er een losse boiler bij kopen. Koop deze niet te klein. Meer hierover is te lezen op deze website in de warmwater sectie. Dit heeft ook invloed op het te kiezen vermogen van de warmtepomp.

6. Incomplete configuratie

als u dan toch een warmtepomp koopt zorg dan ook dat hij compleet is met elektrische verwarmingselement en de mogelijkheid om te koelen.

7. Duur onderhoud

Heeft u een grote woning, let dan op hoeveel kg koelmiddel er in de warmtepomp zit. Conform de F-gassen wetgeving dient u bij veel koelmiddel aan uw warmtepomp verplicht meer (duurder!) onderhoud te laten uitvoeren. In dit soort gevallen kan een mono block aantrekkelijker zijn dan een split-unit. Vraag het uw dealer. Trap er niet in en laat u vooraf goed voorlichten. Een goedkope warmtepomp wordt dan duur vanwege de verplichte onderhoudsintervallen die jaarlijks terugkeren.

Samenvatting

  1. Te veel geluid
  2. Te weinig vermogen bij -10 °C
  3. Buisdiameter cv-leiding te klein
  4. Cv-buffer ontbreekt
  5. Niet aan boiler gedacht
  6. Onzorgvuldige incomplete selectie
  7. Duur onderhoud vanwege F-gassenwet

Temperatuurafhankelijk cv-vermogen en COP

Specs NIBE F2040-8
Technische specificaties NIBE F2040-8
Bron: NIBE
Als voorbeeld nemen we de NIBE F2040-8. Raadplegen we de technische specificaties dan zien we de verschillende vermogens op het energielabel:
Prated bij 35 °C: 8 kW met een SCOP van 4,3. (172/40)
Prated bij 55 °C: 7 kW met een SCOP van 3,3.
En volgens de EN14511-norm:
P bij A7/W35: 3.86 kW met een COP van 4.65
Voor de consument geld: Vergeet deze waarden en kijk naar de grafieken die NIBE in zijn uitgebreide installatiehandleiding afdrukt. Ga uit van de waarde bij –10 °C als selectiecriterium. We zien dat bij een CV aanvoertemperatuur deze warmtepomp nog ca. 6.8 kW kan leveren met een COP van 2,5. Wilt u 100% uw verwarming met een warmtepomp realiseren, en uw woning heeft volgens de transmissieberekening 6,8 kW nodig, dan is dit de warmtepomp die u nodig heeft. Pas na deze stap gaat u kijken wat de gemiddelde COP, SCOP en het elektriciteitsverbruik is.
Vraag en antwoord
1. Waar vind ik de COP, het vermogen van de warmtepomp, afhankelijk van de buitentemperatuur?

Dit varieert per fabrikant. Bij sommige fabrikanten staat hij in de kleurenbrochure, vaak ook in de installatiehandleiding, en bij fabrikanten die dit aanbieden, in de ontwerphandleiding.

2. Het vermogen bij -7 verschilt toch niet zoveel van het vermogen bij -10?

Ook dit varieert per warmtepomp. Het beste is toch de grafiek te raadplegen, en uit te gaan van het - 10 C vermogen.

3. Kan ik een warmtepomp kopen met klein vermogen als bijverwarming?

Wat veel voorkomt is dat men bewust een te kleine warmtepomp koopt die de verwarming in het voor- en naseizoen kan verzorgen. Er is dan altijd nog een tweede warmtebron, meestal een cv-ketel- nodig voor de verwarming in de winterperiode en voor het warme water.

Doe mee aan de discussie, en reageer op dit artikel:

Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


Avatar

Verduurzaaam uw huis

in 10 stappen. De energietransitie van uw woning

Geluid warmtepomp

Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

Avatar

Electriciteitsverbruik

Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Avatar

Soorten warmtepompen

Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: next)