Luchtverwarming
Verwarmen door de lucht direct op te warmen
Lucht/lucht warmtepompen oftewel airco's

Het direct verwarmen van de lucht, door de lucht aan te zuigen, te verwarmen, en vervolgens weer uit te blazen is een zuinige en snelle manier van verwarming. In Nederland wordt deze manier van verwarmen weinig gebruikt, waarschijnlijk omdat stralingswarmte behaaglijker aanvoelt dan luchtwarmte, maar in Amerika is het een veelgebruikte verwarmingsmethode. Met luchtverwarming is een ruimte snel op temperatuur. Bij radiatoren moet men al gauw meer dan een uur wachten voordat de ruimte warmgestookt is, bij luchtverwarming merkt men dit direct. Hier zit ook het grote besparingsvoordeel. Als men niet thuis is, kan de airco uitblijven. Zodra men weer thuis is maakt de airco het snel warm. Vooral mensen die weinig thuis zijn kunnen hier hun voordeel mee doen. Een cv-radiator zal men altijd op een lage temperatuur houden, wat uiteraard ook energie kost, terwijl dat nu niet meer nodig is. T.o.v. van vloerverwarming die het gehele stookseizoen aan moet blijven is een enorme besparing mogelijk.
De voordelen zijn:- geen gas nodig;
- geen radiatoren nodig, alleen de uitblaasunit;
- snelle opwarming;
- lage stookkosten;
- 's-winters verwarmen, 's-zomers koelen
- eenvoudiger te installeren dan een warmtepomp;
- lagere installatiekosten dan een warmtepomp.
- de uitblaasunit maakt lawaai en een luchtstroom (ventilator die lucht uitblaast);
- er is een buitenunit nodig die eveneens geluid produceert;
- behaaglijkheidsgevoel bij stralingswarmte is aangenamer, vandaar dat een luchtverwarmer vaak gecombineerd wordt met een infra-roodpaneel;
- periodiek onderhoud nodig (filters dienen bacterievrij te zijn);
- Luchtverwarming heeft geen warmtebuffer.

Bron: Energie-transitie.info

Airco als hoofd- of als bijverwarming
De keuze voor luchtverwarming als voordelige verwarmingsmethode gaat vooral op voor mensen die niet frequent thuis zijn. Bijvoorbeeld mensen die overdag op hun werk zijn. Indien men het de gehele dag behaaglijk in huis wil hebben kan men beter voor vloerverwarming in combinatie met een lucht/water warmtepomp kiezen. Natuurlijk kan het wel met een airco, maar de besparing zal niet veel anders zijn. De energiebesparing met verwarmen met airco’s zit hem er vooral in dat men heel snel de kamers warm kan krijgen en daarom niet de gehele nacht en tijdstippen dat men niet aanwezig is, de airco op een lagere temperatuur warmte hoeft te laten produceren. Dit zorgt voor een forse energiebesparing.
Een mogelijkheid is om de bestaande cv-installatie laag te zetten als men afwezig is, en bij aanwezigheid de airco in te schakelen. Dan wordt het toch niet extreem koud in huis, en bespaart men toch energie.
Het kan ook andersom. De airco wordt gebruikt in combinatie met infraroodpanelen. Da airco brengt de luchttemperatuur op een basistemperatuur, en de infraroodverwarming zorg voor aangename stralingswarmte.
Hoe groot moet mijn airco zijn?
Net als voor alle andere verwarmingsapparatuur dient men een warmteverliesberekening te maken. De woning bepaald hoeveel kilowatts aan energie nodig is. Heeft men bijvoorbeeld 8 kW nodig, dan zal men een 8 kW airco, of 8 kW houtkachel, of 8 kW warmtepomp nodig hebben. Een indicatieberekening kan men eenvoudig op deze website maken. Een te grote airco gaat pendelen (luchtstroom aan, luchtstroom uit), wat als vervelend ervaren wordt. Een te kleine airco zal continue draaien en de ruimte niet op temperatuur krijgen.
De COP van de airco

Bron: Mitsubishi electric
De COP voor koelen is beter dan die voor verwarmen. Dat is goed te begrijpen, omdat men in de zomer bijvoorbeeld een temperatuur van 30 °C wil terugbrengen naar 22 °C, dat is een temperatuurverschil van 8 °C. In de winter als men gaat verwarmen dan kan het zo maar zijn dat de buitentemperatuur 0 °C is, en dat men 20 °C in de woonkamer wil. Hier moet men een verschil van 20 °C overbruggen. Bovendien daalt de COP naarmate de buitentemperatuur lager is. Als voorbeeld de Mitsubishi-airco PUZ-ZM60VHA. We zien dat deze airco bij – 7 °C 3.9 kW kan leveren met een COP van 2.9. Bij 7 °C kan er 1.7 kW worden opgewekt bij een COP van 4.8. Om energie bespaarberekeningen te vereenvoudigen kan men gebruik maken van de seizoensCOP, de SCOP.
Vraag en antwoord
1. Kan ik met luchtverwarming mijn huis helemaal af laten koelen?
Theoretisch wel, maar het is voor het instandhouden van het huis ook van belang om een een minimale temperatuur te handhaven. Deze mag wel een stuk lager liggen dan van een traditionele radiatorverwarming.
2. Waarom is een besparingberekening voor airco-verwarming zo lastig?
Eigenlijk is het niet lastig, maar het is niet standaard. De winst in airco-verwarming is door hem zo vaak mogelijk op laaglast te laten draaien of zelfs uit te zetten. Maar ieder kan voor zichzelf een goede bespaarberekening maken op basis van zijn eigen situatie.
3. Is de SEER vergelijkbaar met de SCOP?
Beiden geven rendementsgetallen over een geheel seizoen. In die zin zijn ze vergelijkbaar.

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.
Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp