Geluid afhankelijk van opstelplaats

Geluiddruk, afhankelijk van richtfactor en afstand

Wat is het geluid afhankelijk van de opstelplaats?

Kies de wijze van opstellen van de buitenunit, vul vervolgens het geluidvermogen van de buitenunit van de warmtepomp in, en beweeg de slider naar de afstand van de waarnemer. Lees het geluiddrukniveau op dit punt af.


Geluidsvermogen warmtepomp: dB(A).

opstelling warmtepomp opstelling warmtepomp
m.
dB(A).

Waar kan men de warmtepomp het beste plaatsen?

We onderscheiden grofweg drie situaties:
opstelling warmtepomp tussen 2 muren
-Vrije veld opstelling (d.w.z voor warmtepompen ca. 3m vanaf de muren)
-Voor een muur
-In een hoek
Als de afstand tussen de wanden minder dan 3 m is dan is de geluidsdruk op 1 m van de warmtepomp ca. 5 dB lager dan het geluidsvermogen van de warmtepomp. De ideale opstelplaats is 3m vanaf de wanden, dus ook vanaf de achterwand. Dit reduceert de geluidsdruk op 1m afstand van de warmtepomp met ca. 8 dB t.o.v. het geluidsvermogen. Zet de warmtepomp dus bij voorkeur niet gelijk tegen een muur. Vaak wordt dit wel gedaan omdat het leidingwerk bespaart en wat mooier staat, maar geluidstechisch is het niet verstandig. Plaats de warmtepomp nooit in de nabijheid van een slaapkamerraam.

De formule om het geluidsdrukniveau te bepalen

Geluid verspreid zich vanuit een denkbeeldige puntbron in alle richtingen. In het vrije veld als een halve bol (zie figuur hiernaast). Afhankelijk van de richtfaktor komt de oppervlakteformule van de bolvorm weer terug in de geluiddrukformule:
formule geluiddruk warmtepomp
met:
L = Geluidsdrukniveau bij de ontvanger
Lw = Geluidsvermogen door de warmtepomp geproduceerd
Q = Richtfaktor
r = De afstand tussen de warmtepomp en de ontvanger

Vraag en antwoord
1. Het geluid van de compressor in de buitenunit domineert het ventilatorgeluid. Hoe kan dat?

Als het geluid van de compressor duidelijk hoorbaar is, dan is de geluiddempende behuizing van de buitenunit blijkbaar niet goed dichtgeschroefd, of heeft schade opgelopen. Moderne buitenunits dempen het geluid van de compressor zeer goed, waardoor het ventilatorgeluid de bepalende factor voor geluid is geworden.


2. Welk geluid wordt als meest irritant ervaren?

Zolang luchtgeluid geen tonaal karakter heeft wordt dit door de meeste mensen -mits vaneen laag geluiddrukniveau- niet als hinderlijk ervaren. Trillingen van de koelleidingen die een muur in resonantie brengen worden als zeer vervelend ervaren. Dit noemt men contactgeluid.

3. Hoe voorkom ik hinderlijk contactgeluid?

Door zorgvuldig en goed te monteren. Bekijk de checklist op de montage tips pagina.

Volgende pagina: Inhoudsopgave