Argumenten om een warmtepomp te kopen

Koop een warmtepomp als uw woning hiervoor geschikt is, en ontvang ISDE subsidie (check op RVO of subsidie nog beschikbaar is).

Vijf argumenten om een warmtepomp te kopen

Waarom zou ik een warmtepomp kopen? De aanschaf, installatie en onderhoud zijn duur en als ik naar het televisieprogramma RADAR kijk is het probleem op probleem met de warmtepomptechniek. Er zijn inderdaad situaties waarin een warmtepomp niet geschikt is voor de woning. Hierover is veel te lezen in het artikel Vijf argumenten om geen warmtepomp te nemen. Echter, voor een nieuwbouwhuis is de warmtepomp de juiste keuze. Nog los van het klimaat en het milieu zijn de voordelen van de warmtepomp ten opzichte van de cv-ketel overduidelijk aanwezig.

1. Er is geen schoorsteen nodig voor een warmtepomp.

Schoorsten elektriciteitscentrale
Er wordt geen onnodige ruimte in de woning in beslag genomen door een schoorsteen. Dat betekent ook als er geen schoorsteen is, men ook geen schorsteenonderhoud heeft. Schoorsteen vegen is voor goed verleden tijd. (Lees ook eens het artikel de schoorsteen van de warmtepomp).

2. Er is geen gasaansluiting nodig

Dit is niet alleen een kostenbesparing op vastrecht, maar zorgt ook voor meer veiligheid. Gas blijft toch een explosief goedje. Geen gas, geen gasexplosie mogelijk.

3. Early bird subsidie

Tot en met 2030 is er ISDE-subsidie van de rijksoverheid op de aanschaf van een warmtepomp. Vanaf 1-1-2020 geld dit helaas niet meer voor nieuwbouwwoningen. Voor alle andere gevallen betaalde de overheid een flink deel mee bij de aankoop van de warmtepomp. Controleer altijd of de warmtepomp die u wilt kopen op de apparatenlijst van het rvo staat.

4. Een lage energierekening

De warmtepomp is zuiniger in het gebruik. De goede volgorde is eerst het huis goed isoleren en als laatste pas een warmtepomp te kopen. Bij laagtemperatuur verwarming, zoals vloerverwarming, hoeft de warmtepomp maar een verwarmingstemperatuur van ca. 35 °C te maken om de woning warm te krijgen. Voor dit soort temperaturen is een warmtepomp een ideaal apparaat. De warmtepomp maakt met gemak 35 °C Cv-water met een zeer hoog rendement. Kijk maar eens naar de SCOP35 of de vergelijkbare SPF35 rendementen in de warmtepompvergelijker. We zien dan dat een SCOP van meer dan 5 mogelijk is. Dit betekent 500% rendement, oftewel 1 kW elektriciteit levert 5 kW warmte op. Hier kan geen enkele gasketel tegenop. Dit zorgt dan ook voor een lage energierekening. Het is wel zo dat voor warm douchewater de warmtepomp 60 C moet maken, en daar zal het rendement een stuk lager zijn. Reken op een SCOP van ca. 3. Dit betekent (Stand 2020) dat de warmtepomp warm water maakt tegen ongeveer dezelfde prijs als een cv-ketel op gas dit doet. De moderne warmtepomp presteert hier maar ietsje beter dan de cv-ketel. Al met al is een lage energierekening plezierig, en daar kan men ieder jaar opnieuw van genieten.

5. Goede investering

De rente is 0% of zelfs negatief, de inflatie voor 2022 schat men op ruim 6%. Hoe mooi is het dan om te investeren in een warmtepomp die ieder jaar geld kan besparen op de energierekening.

Er zijn nog veel meer argumenten te bedenken, die in sommige gevallen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als u meer comfort wilt, dan is een warmtepomp die ’s-Zomers kan koelen ideaal.
Hebt u veel zonnepanelen op het dak die een overschot aan elektriciteit leveren? Stop deze elektriciteit in de warmtepomp, zodat u misschien in de zomer gratis kan koelen.
Bent u bang van vuur, of heeft u angst voor terroristische aanslagen? Elektrische verwarming kan dan een hele geruststelling zijn.
Maakt u zich zorgen over het klimaat? Als op termijn alle elektriciteit milieuvriendelijk wordt opgewekt, is een warmtepomp de schoonste manier om te verwarmen.

Vraag en antwoord
1. Kan ik nog zuiniger verwarmen dan met een warmtepomp?

Ja, dat kan met een airco of zonnecollector. Een airco kan behalve koude lucht ook vaak warme lucht de ruimte in blazen. Eigenlijk is dit een lucht/lucht warmtepomp. Het voordeel hiervan is dat het rendement hoog is, en dat men een koude kamer zeer snel kan opwarmen. Snelle opwarming is een eigenschap van luchtverwarming. Dit betekent ook voor mensen die weinig thuis zijn, de verwarming helemaal uit kan bij afwezigheid, en alleen aan hoeft als men aanwezig is. Hier zit hem de enorme besparing in. Men hoeft de woning niet op een basistemperatuur te houden. In Amerika is dit soort verwarming erg populair. In Europa wordt luchtverwarming toch als minder comfortabel ervaren, maar zuinig is het wel! Een zonnecollector zet zonne-energie direct om in warmte, en kan op jaarbasis bijdragen aan een besparing van maximaal ca. 14% op de energiekosten. Zonne-energie is een extra toevoeging aan de warmtepomp om geld te besparen. Het is in Nederland niet mogelijk om uitsluitend met zonne-energie een woning in de winter te verwarmen.

2. Aan welke eisen moet mijn woning minimaal voldoen om een warmtepomp zuinig te kunnen laten werken?

Het belangrijkste is een zeer goed geïsoleerd huis voorzien van een laagtemperatuur afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, wandverwarming of verwarming via laagtemperatuur radiatoren.

3. Klopt het dat de warmtepomptechnologie nog niet volledig uitontwikkeld is, en ik beter kan wachten?

Tja, misschien is dat zo. Er komen steeds meer warmtepompen op de markt met koudemiddel R32, of zelfs R290. Dit is minder milieubelastend. Warmtepompen kunnen ook steeds beter functioneren bij lage buitentemperaturen. Ook op het gebied van geluidsproductie komen steeds stillere warmtepompen op de markt. Die innovatie zal gewoon doorgaan. Los hier van zijn de huidige generaties warmtepompen technisch goed genoeg om tientallen jaren plezier van te hebben. De warmtepomptechnologie is niet nieuw zoals velen denken, maar word al toegepast vanaf het begin van de twintigste eeuw.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: Argumenten tegen de warmtepomp