« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's

Boosterventilatoren voor cv-radiatoren en convectoren

Snel en zuinig opwarmen

Wat is het Dynamic Boost effect?

jaga dbe dynamic boost effect

Wat is het Dynamic Boost effect? Op een radiator worden een aantal ventilatoren geplaatst die door een elektronische thermostaatregeling aangestuurd worden. Zodra de radiator warm genoeg is beginnen de ventilatoren te draaien, waardoor de ruimte sneller op temperatuur komt. Door dit toe te passen kan men soms volstaan met kleinere radiatoren. Dit kan van pas komen bij het overschakelen van hoog-temperatuur ( 90 °C) verwarming naar laagtemperatuurverwarming. Normaal gesproken heeft men dan meer VO (Verwarmings Oppervlak) nodig, en zou men de bestaande radiatoren dienen te vervangen door grotere exemplaren. Soms is dit niet nodig door het toepassen van deze dbe-ventilatoren. Ook als er te weinig plaats is voor een grote radiator, of men dit niet mooi vind, kan toepassen van ventilatoren een oplossing zijn. Behalve dat de ruimte sneller warm is, wordt de warmte ook beter verdeeld, wat plezieriger aanvoelt. De voordelen van laag-temperatuurverwarming (minder verliezen t.g.v. lagere afstraaltemperatuur, lager gasverbruik bij HR-ketels vanwege werking in het zogenaamde condensgebied van de ketel, of de mogelijkheid om een warmtepomp als verwarmingsbron te gebruiken) worden in sommige gevallen mogelijk gemaakt zonder grote aanpassingen te hoeven doen.

DBE-varianten

Voor Jaga radiatoren kan men de DBE kant-en-klaar kopen. Voor andere radiatoren bestaan genoeg zelfbouw mogelijkheden. Deze bestaan vaak uit een eenvoudige thermostaat die (bijvoorbeeld boven de 30 °C) de ventilatoren aanschakelt, en deze weer uitschakelt als de radiator afkoelt tot 25 °C. Het is ook mogelijk om de DBE wat luxer te maken door het toerental van de ventilatoren op basis van temperatuur met een PWM-signaal aan te sturen. Hoe warmer het wordt, hoe lager het toerental wordt. Is de kamertemperatuur bereikt dan schakelen de ventilatoren uit. In veel ruimtes kan men volstaan met de eenvoudige boost-regeling. De Nederlandse leverancier speedcomfort biedt kant en klare oplossingen aan voor zowat alle radiatoren. Update 2021: Inmiddels kan men ze zelfs bij de bouwmarkt kopen..

Radiator met bovenop ventilatoren
Radiator met bovenop ventilatoren geplaatst

Opencircuit printen pwm ventilator dbe
Convector met ventilatoren in omkasting.

Zelfbouw ideeën

Het voordeel van zelfbouw is dat men een ontwerp kan maken dat geheel aan de eigen wensen voldoet. Zo kan men een passende maat ventilator kiezen die bij de radiator past. Kies bij voorkeur ventilators met kogellagers, deze kunnen goed tegen hitte en gaan lang mee. Kies ook een ventilator die met PWM (Pulse Width Modulation) over weg kan. Dan kan men het toerental traploos regelen, en zodanig instellen dat men geen geluid meer hoort, of het geluid niet meer als hinderlijk ervaart. Dit kan men bij kant-en-klaar gekochte dbe-units vaak niet instellen. Toch is dit belangrijk. Iets minder luchtverplaatsing merkt men nauwelijks, terwijl geluid snel irritant blijkt. Hoe groter –in diameter- men de ventilator kiest, hoe lager het toerental kan zijn om de beoogde luchtverplaatsing te realiseren. Zelf solderen is tegenwoordig niet meer nodig. Voedingen, PWM-controllers, thermostaatschakelingen kan men kant-en-klaar op internet bestellen. Het enige wat men zelf moet doen is het elektrisch verbinden van de componenten en eventueel een behuizing maken.

schema dbe boostventilator voor radiator
Schema zelfbouw-DBE.
Met de schakelaar kiest men tussen max. toerental of PWM-begrensd toerental.
Vraag en antwoord
1. Ik wil mijn cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Kan ik door toepassing van DBE mijn huidige radiatoren handhaven?

Deze vraag is niet zonder mee met Ja of Nee te beantwoorden. Feit is dat door toepassing van een DBE men met minder grote radiatoren kan volstaan. Dus soms kan door toepassing van DBE en overschakelen naar laagtemperatuurverwarming met een warmtepomp, men dezelfde radiatoren gebruiken. Probeer het met de bestaande cv-ketel door deze lager te zetten naar bijvoorbeeld 60 °C, of laat dit altijd eerst door een deskundige berekenen!


2. Maken de ventilatoren van een DBE geen hinderlijk geluid?

Nee, dit zijn vaak kleine (PC)-ventilatoren waarvan ook nog eens het toerental laag gehouden wordt. Daardoor zijn deze niet of nauwelijks hoorbaar.

3. Gebruiken die ventilatoren in de DBE niet veel elektriciteit?

Dat valt wel mee. Een gemiddelde ventilator verbruikt nog geen 3 W op maximaal toerental. Dat betekend als er bijvoorbeeld 6 ventilatoren vijf uur per dag draaien er een energieverbruik van 90 Wh (= 0,09 kWh) per dag is.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: Bereken effect boostventilatoren
« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's