Warmtepompblog

Actuele nieuwtjes over warmtepompen en de mogelijkheid om u in te schrijven voor de nieuwsbrief

Verbod op gasfornuis in proefwijk

21 februari 2020
Voorbeeld gaspit

Huiseigenaren en huurders moeten verplicht hun gasfornuis opgeven in een proefwijk waar getoetst wordt hoe het is om aardgasloos te wonen. De deelnemers ontvangen wel subsidie om elektrisch te kunnen gaan koken. Er zijn 27 aardgasvrije wijken in Nederland aangewezen (website: www. Aardgasvrijewijken.nl). De commotie ontstond in de Rotterdamse wijk Pendrecht.


Energienota hoger door warmtepomp en laadpaal

21 februari 2020

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is niet berekend op de enorme toename van warmtepompen en laadpalen. De kabels zijn te dun en dienen vervangen te worden door dikkere kabels waar veel meer stroom door heen kan. Ook transformatorhuisjes dienen aangepast te worden. Dit alles kost miljarden euro’s waardoor de jaarlijkse energierekening van burgers met tientallen euro’s omhoog zal schieten. Voorlopig wordt iedereen hier de dupe van, niet alleen warmtepompbezitters.


BENG weer uitgesteld , nu tot 1 januari 2021

9 januari 2020

BENG (regels voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw) wordt uitgesteld, blijkt uit een brief die minister Knops aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De software waarmee de bouw straks moeten berekenen of een nieuw te bouwen huis aan de eisen voldoet, is nog niet klaar. Daarom werd voor de kerst al door partijen van het zo genaamde Lente-Akkoord erop aangedrongen de nieuwe regels uit te stellen. Minister Knops –vervanger van Ollongren- heeft dit in overweging genomen, omdat alles valt of staat met goede rekensoftware. Dit betekend dat ook de verscherpte geluidseisen die tegelijkertijd met de nieuwe BENG zijn intrede zou doen, uitgesteld zijn. Het is niet de eerste keer dat de BENG is uitgesteld. Eigenlijk zouden de regels nu al (vanaf 1-1-2020) moeten gelden. Ook toen is dit uitgesteld omdat de software er niet klaar voor was.


Nieuwe vorm energielabel uitgesteld

10 januari 2020
Voorbeeld energielabel

In navolging van de BENG is nu ook de invoering van het nieuwe energielabel uitgesteld. Het was de bedoeling dat de nieuwe regels op 1 juli 2020 zouden ingaan. Maar reeds nu is bij voorbaat die datum verschoven naar 1-1-2021 vanwege software die naar verwachting niet voor die tijd klaar zal zijn. Dit is logisch, want de BENG en het nieuwe energielabel zijn nauw aan elkaar verbonden, en de BENG is eveneens om dezelfde reden uitgesteld. Omdat de bouwsector al te lijden heeft onder stikstof- en PFAS-regelgeving is deze blij met het opschuiven van de zeer strenge BENG-eisen en het nieuwe energielabel.


ISDE versoberd en verlengd tot 2030

20 november 2019

ISDE versoberd en verlengd tot 2030 De minister heeft medegedeeld dat de ISDE-subsidieregeling vanaf 1-1-2020 niet meer geld voor nieuwbouwwoningen. Voor de bestaande bouw kan men een beroep blijven doen op deze subsidieregeling. Alhoewel in eerste instantie de subsidie stopgezet zou worden per 31-12-2020 is reeds nu besloten om deze te verlengen tot 2030. Of het subsidiebedrag even hoog blijft dan als het nu is, is nog niet bekend gemaakt. Subsidie op houtketels is niet meer mogelijk. Daarentegen komt er meer subsidie voor woningverbetering, d.w.z. isolatiemaatregelen voor woningen worden gesubsidieerd. Voor de exacte tekst met alle details kunt u de website van de rijksoverheid raadplegen

Plaats een nieuwtje, of reageer op bovenstaand nieuws:

Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan
Volgende pagina: Over deze site