De schoorsteen van de warmtepomp

Waar blijven de uitlaatgassen van de warmtepomp?

De schoorsteen van de warmtepomp

Dit is de schoorsteen van een warmtepomp
De schoorsteen van een warmtepomp
Bron: Warmtepomp-panel.nl.

Wat krijgen we nou! Een warmtepomp heeft toch helemaal geen schoorsteen? Net zoals een Tesla geen uitlaat heeft? Wat is dit voor een website? Uiteraard heeft een warmtepomp fysiek geen uitlaat. Alleen is het wel zo dat de elektriciteit waarop de warmtepomp werkt nog steeds opgewekt wordt in een kolen- of gascentrale. Of soms zelf in een centrale waar ook nog biomassa (houtsnippers) verstookt worden. Denk je soms dat deze centrales geen vuile lucht uitstoten? Zolang we nog niet 100% op schone zonne-, wind- of kernenergie zijn overgestapt is een warmtepomp evengoed vervuilend. Alleen de vervuiling is verplaatst van uw woonhuis naar de elektriciteitscentrale. Deze methode wordt ook in Azië toegepast om schone lucht in de steden te krijgen. In de stad wordt een all-electric concept uitgerold. Buiten de stad staat de vervuilende kolencentrale. Hier moeten we wel bij opmerken dat in veel landen –zoals China- deze kolencentrales in rap tempo vervangen worden door schone kerncentrales en schone velden met zonnepanelen.

Rekenen aan CO2-uitstoot

Het genereren van 1 kWh elektriciteit in een gemiddelde Europese centrale stoot ca. 0,44 kg aan CO2 uit. Is het jaarverbruik van uw warmtepomp bijvoorbeeld 4000 kWh dan is de CO2-uitstoot 4000 x 0,44 =1760 kg per jaar.

Elektriciteitsverbruik per jaar: [kWh]
CO2 uitstoot in kg per jaar:

Vergelijk de CO2-uitstoot van een warmtepomp met een cv-ketel

Ondanks onze goede voorbereidingen en goede bedoelingen voor het milieu vervuilen we dus nog steeds onze planeet met een behoorlijke CO2-uitstoot. Hadden we nu maar gewoon onze oude trouwe cv-ketel gehouden, en de duizenden euro’s bespaart die de aanschaf van onze warmtepomp gekost heeft. Of toch niet? Laten we ons voorbeeld nog een keer gebruiken om te bekijken hoeveel CO2 we uitgestoten hadden indien we evenveel energie verstookt hadden met een gasgestookte HR-ketel. Om deze berekening te maken moet men weten dat een HR-ketel uit 1m³ gas ca. 8,8 kW haalt. En dat het jaarrendement van onze warmtepomp 350% is. Deze zogenaamde SCOP is afhankelijk van het type warmtepomp. De 350% is een voorbeeld. Met 4000 kWh elektriciteitsverbruik heeft onze warmtepomp 4000 x 350% =14.000 kWh aan verwarmingsenergie geleverd. Dat betekend 14000 kWh / 8.8 = 1591 m³ gas. 1m³ aardgas stoot 1,875 kg CO2 uit. In dit geval dus 1591 x 1,875 = 2983 kg per jaar. Dat is behoorlijk wat meer dan met onze warmtepomp! In dit voorbeeld hebben we maar liefst 2985 – 1760 =1225 kg CO2 per jaar minder in de lucht geblazen, dank zij onze warmtepomp. Goed bezig.


Elektriciteitsverbruik WP per jaar: [kWh]
SCOP warmtepomp: [%]
Rendement CV-ketel:[%]
CO2 uitstoot in kg per jaar WP:
CO2 uitstoot in kg per jaar cv-ketel:

This browser does not seem to support HTML5 Canvas.

Help, mijn koudemiddelcircuit is lek

Wat gebeurt er als er onverhoopt een lek ontstaat in het koudemiddelcircuit van de warmtepomp? Het antwoord op deze vraag is dat dan het koudemiddel ‘ontsnapt’ uit het leidingwerk en in de atmosfeer terecht komt. Als dit gas ontsnapt is dit zeer schadelijk voor het milieu. Zo heeft bijvoorbeeld 1 kg koudemiddel R410A al een CO2-equivalent van 2088 kg. Stel dat er 3 kg in deze warmtepomp zit, dan betekend dit dat er 3 x 2088 kg = 6264 kg CO2eq de lucht in geblazen wordt. Gaan we terug naar ons eerdere voorbeeld waar een warmtepomp jaarlijks 1760 kg per jaar uitstoot, dan is de conclusie dat de CO2-uitstoot door dit lek overeenkomt met 6264/1760 = 3,5 jaar verwarmen met een warmtepomp.

Draagt een Tesla-auto bij aan CO2 reductie?

Tesla met dieselgenerator
Tesla met dieselgenerator
in Oekraïne

Net als bij een warmtepomp is een elektrische auto alleen milieuvriendelijk, qua uitstoot, als de elektriciteit groen wordt opgewekt. In Duitsland draaien in 2022 de meeste elektriciteitscentrales op kolen. Kolen zijn zeer vervuilend. Een elektrische auto is daarmee een veel grotere vervuiler dan een benzine of dieselauto.

Brandstof waarmee elektriciteit wordt opgewekt. (2022. Duitsland)
Brandstofverdeling elektriciteitsopwekking Duitsland 2022
Bron: Fraunhofer ISE
Klik op grafiek voor details.

Energy-charts

Met de website energy-charts kan men inzicht krijgen door welke energiebron elektriciteit opgewekt wordt. Bekijken we dit voor Nederland in 2022 dan zien we dat ruim 33% opgewekt wordt met aardgas en bijna 18% met steenkolen. Wind levert een steeds belangrijkere bijdrage. In 2022 al 13,5 %. Daarentegen is het aandeel zonne-energie slechts 0,5%

Vraag en antwoord
1. Waar vind ik gedetailleerde informatie over koudemiddelen?
Een goed begin is op de pagina over koudemiddelen op deze website.
2. Hoe reduceer ik mijn elektriciteitsverbruik?
Dit is afhankelijk van de gebruikswijze en de isolatie van uw huis. Kijk eens bij het tien-stappen plan of er nog verbeteringen mogelijk zijn.
3. Is het reduceren van mijn elektriciteitsverbruik de enige manier om mijn CO2-uitstoot te verminderen?
Nee, Men kan ook zelf schone elektriciteit op wekken door zonnepanelen of een windmolen te plaatsen of door met zonnecollectoren warm water te maken en op te slaan, waardoor de warmtepomp minder warmte hoeft te maken. Let wel, als men veel warmte nodig heeft in de winter, is de energie geleverd door de zon minimaal. Het is dan ook in Nederland niet mogelijk om volledig op zonne-energie een warmtepomp te laten draaien. Wat wel kan is in de zomer elektriciteit van zonnepanelen terugleveren aan het net, en dit in de winter weer terug te kopen.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: Het werkingsprincipe van de warmtepomp