breadcrup breadcrup breadcrup breadcrup breadcrup
Woning Verbruik   Financieel

Transmissie- en warmwaterberekening

Op basis van kengetallen en een rekenmodel.
Hoeveel vermogen heb ik nodig voor mijn woning?

Aan deze transmissie-indicatie (1) is een stroomverbruikberekening gekoppeld (2) op basis van de berekening op deze pagina en de in stap (2) te kiezen warmtepomp.

Het benodigde vermogen berekenen van een warmtepomp

Om het vermogen van een warmtepomp te kunnen bepalen dient men eerst het warmteverlies van de woning te berekenen. Dit gebeurd vaak op basis van een transmissieberekening door een deskundige. Deze doet dit op basis van ISSO/NEN normen. Een transmissieberekening, ook wel warmteverliesberekening genoemd- berekend het warmteverlies van de woning indien het buiten -10 °C is. Juist als het buiten stervenskoud is, wil men er binnen warmpjes bijzitten. In deze berekening wordt bij -10 °C berekend wat de isolatie nog doet en hoeveel er verloren gaat met ventilatie. De berekening op deze pagina vervangt niet de transmissieberekening, maar verstrekt op basis van kengetallen uit de praktijk en een rekenmodel een goede indicatie, op basis van het soort woning, bouwjaar, soort ventilatie en het gebruiksoppervlak conform de NEN2580. Men leest heel vaak op de huizenaanbod-pagina funda.nl de volgende tekst: “De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting.” Het komt er op neer dat men vides, bergruimten (bijvoorbeeld onder een schuin dak) met een hoogte kleiner dan 1,5 m niet mee moet rekenen voor het gebruiksoppervlak. Deze methode is het meest ideaal om een indicatie te krijgen indien men een bestaande woning wil kopen waar geen gasverbruik gegevens van bekend zijn, of als men overweegt een nieuwbouwwoning aan te schaffen waar nog geen transmissieberekening van is. Indien men het warmteverlies van de eigen woning wil gaan berekenen, dan kan men dat ook doen op basis van het gasverbruik of op basis van het energielabel van de woning. Men kan natuurlijk alle drie de methoden toepassen en kijken of er een eenduidig resultaat uitkomt. Hoe nauwkeuriger men de gegevens invoert, des te betrouwbaarder het resultaat

Transmissie indicatie berekening

Kies de voor u van toepassing zijnde situaties:

Naam van uw woning:

KNMI weerstation dicht bij uw woning:

Woningtype:



Bouwjaar woning:

Gebruiksoppervlak woning:

m².

Soort ventilatie:


Beta-factor:


Badkamer:


Aantal bewoners van de woning:

Gerekend met: eigen waarden
Warmtevraag woning: [W/m²]
Beta factor:
Warm water van 40 °C: [liter per dag.]
Boilergrootte: [liter]

Door een vinkje te zetten kan er ook met eigen ingevoerde waarden gerekend worden, indien deze bekend zijn.

Resultaten berekening

Vermogen benodigd voor verwarming: kW.
Totaal benodigd vermogen:
warmtepomp bij -10 °C voor verwarming
kW.
Totaal vermogen tweede warmtebron:
bij -10 °C voor verwarming
kW.
Geadviseerde boilerinhoud bij 55°C:
Energie benodigd voor opwarmen boiler: kWh per dag

Deze berekening is indicatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Nu we weten hoeveel vermogen we nodig hebben voor onze woning, kunnen we nu een warmtepomp gaan kiezen en vervolgens berekenen wat het verwachte elektriciteitsverbruik per jaar zal zijn. Dit kan op de volgende pagina.


Vraag en antwoord
1. Met welke getallen rekent deze indicatietool voor warm water?

Standaard rekent dit programma met 800 kWh per jaar per persoon. Dat betekend ca. 65 liter van 40 °C per dag per persoon. Verbruikt men meer dan kan men hier eenvoudig zijn eigen verbruik in geven door een vinkje te zetten bij de waarde waar mee gerekend is, en hier uw eigen waarde in te vullen. Zuinige verbruikers vullen een lager getal in. Luxepaarden een hoger getal. Raadpleeg voor meer informatie de pagina over warm water.


2. Wat is de betafactor?

De betafactor geeft het aandeel aan dat de warmtepomp heeft van de verwarming van een woning. Voor een all-electric toepassing is de betafactor altijd 1, d.w.z. dat de warmtepomp voor 100% de verwarming voor zijn rekening neemt. Soms wil men liever een kleinere goedkopere warmtepomp met daarbij een elektrisch element of een cv-ketel. De betafactor daalt dan onder de 1. Bijvoorbeeld β = 0,8 betekend dat de warmtepomp 80% van het berekende benodigde vermogen (transmissie) heeft. De tweede warmtebron is dan 20% van de transmissie, en deze moet bij springen als de warmtepomp het niet meer red. In de praktijk betekend dit dat gedurende het gehele jaar de tweede warmtebron maar ca. 3% van de totaal benodigde kilowattuurtjes hoeft bij te springen. De tweede warmtebron is -nu Nederland van het gas af gaat- vaak een elektrisch element -vaak geintegreerd in de warmtepomp- die bij extreem koude dagen meehelpt te verwarmen.

3. Mijn warmtepomp verbruikt ineens veel meer elektriciteit. Hoe kan dat?

Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende staan hieronder:
De warmtepomp staat in storing en het elektrisch element heeft de warmteproductie automatisch overgenomen (TIP: Zet deze optie altijd uit, anders merk u niet dat uw warmtepomp niet werkt).
Als de compressor versleten is, gaat hij –net als bij een oude koelkast- meer stroom gebruiken. Dit is alleen te meten door de vollaststroom van de compressor te meten, of indien de warmtepomp een energiecockpit heeft hier het vermogensverbruik van de compressor uit te lezen.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan
Volgende pagina: Zoek een geschikte warmtepomp en
bereken het elektriciteitsverbruik
huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Welke boiler is het beste?
Berekeningen aan warm water bereiding met warmtepomp

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp