Test uw gehoor

Test om de gevoeligheid van uw gehoor te testen. Bereken uw hoorleeftijd.

Gehoor

Hoge tonen hoort men niet meer als men ouder word
Afname frequentiegevoeligheid bij ouder worden
Bron: oorcheck.nl

Mensen kunnen frequenties tussen de 20 en 20.000 Hertz horen. Tenminste, als ze jong zijn. Naarmate men ouder wordt slijt het oor en kunnen niet alle lage en hoge tonen meer gehoord worden. De tonen die we het beste horen liggen tussen de 100 en 5000 Hz. Dat is ook precies het spraakgebied. We nemen ook alle tonen niet even hard waar, dat kan men goed merken als men onderstaande test doet. Sommige tonen zal men als irritant hard waarnemen, terwijl andere frequenties weer wat zachter binnenkomen. Dit is normaal. De gehoortest hieronder maakt bewust geen gebruik van een dB(A)-filter (Een dB(A)-filter corrigeert de geluidsterkte voor het menselijk oor). Het aanschaffen van een superieure audio installatie die perfect de tonen van 20 tot 20000 Hz weergeeft, heeft alleen zin voor jonge mensen. Vanaf 25 jaar begint men al minder de hoge tonen goed te horen. Mensen die 60+ zijn horen nauwelijks nog tonen boven de 10 kHz. Uiteraard zijn dit gemiddelden. Personen die vaak blootgesteld zijn in hun leven aan harde geluiden zullen een slechter gehoor hebben, vanwege verhoogde slijtage. Ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen blijven hun gehele leven beter horen dan mannen. Behalve de waar te nemen toonhoogte, neemt ook de gehoordrempel af bij het ouder worden. Het geluid moet naarmate men ouder wordt harder zijn qua volume om het even goed te kunnen horen als toen men jong was.

Gehoorverlies vrouwen als men ouder word
verschuiving van de gemiddelde gehoordrempel voor vrouwen naar leeftijd
Bron: audiologieboek.nl ISO7029
Gehoorverlies mannen als men ouder word
verschuiving van de gemiddelde gehoordrempel voor mannen naar leeftijd
Bron: audiologieboek.nl ISO7029

Hoe werkt de gehoortest?

De gehoortest werkt met twee testen. De eerste test start met het afspelen van een toon van 440 Hz die langzaam oploopt naar 20 kHz. Zodra men de toon niet meer kan horen moet men op de stopknop drukken, en wordt de laatst afgespeelde frequentie getoond. De tweede test start eveneens met een toon met een frequentie van 440 Hertz, maar deze loopt nu langzaam af naar 20 Hz. Ook hier moet men weer op de stopknop drukken als men de toon niet meer kan horen. Doe de test zonder oordopjes en pas op uw hond!

sinus

De gehoortest


Hz.

Testtoon duurt nog:

60

s.


1. Test de hoogst hoorbare frequentie


2. Test de laagst hoorbare frequentie


Disclaimer: Deze test vervangt geen medische tests. Bij serieuze problemen dient men altijd een arts te laten raadplegen. De weergave van de frequenties is afhankelijk van uw apparatuur. De meeste moderne computers en laptops geven deze tonen correct weer. De weergegeven tonen zijn zuiver sinusvormig.

Vraag en antwoord
1. Bij welke leeftijd begint slechter horen?

Dit kan men goed zien in de grafieken op deze pagina. Deze grafieken zijn gemiddelden. Mannen horen naarmate ze ouder worden slechter dan vrouwen. Mensen die in een rustige omgeving weinig blootgesteld zijn aan (harde) geluiden kunnen op latere leeftijd beter horen dan mensen die in een rumoerige omgeving met veel hard geluid in aanraking zijn geweest. Harde muziek is funest voor het gehoor en kan ook op jonge leeftijd al tot gehoorschade leiden

2. Wat is tinnitus?

Tinnitus of oorsuizen is een verschijnsel waar bij men geluiden hoort als fluiten, suizen, piepen, brommen en zoemen in verschillende tonaties en volumes, zonder dat die geluiden er echt in de omgeving zijn. Men hoort ze echt binnen in het oor. Tinnitus gaat vaak gepaard met gehoorverlies. De toon die men hoort (maar er niet is) is dan vaak de toon die men niet meer kan horen, omdat men door het gehoorverlies minder externe geluiden van die toon kan horen.

3. Waarom proberen fabrikanten van warmtepompen frequency-shifting toe te passen?

Omdat lage tonen beter waargenomen worden door mensen proberen fabrikanten de frequentie die de warmtepomp produceert te verschuiven naar hogere waarden.

Doe mee aan de discussie, en reageer op dit artikel:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan
Meer over geluid op deze website: