CV-ketels

Is een cv-ketel nog steeds aantrekkelijk?

De cv-ketel

In 2019 is de hoogrendements (hr-ketel) een populair toestel. Vooral de combiketel (cv-ketel met geïntegreerde platenwisselaar voor warmwater) is zeer gewild en vanwege de enorme concurrentie zeer betaalbaar. HR-combiketels zijn al te koop voor rond de 800 euro (zonder installatiekosten). Als men dat vergelijkt met een warmtepomp die 10 keer duurder is, lijkt de HR-combiketel een goede keuze. Gaan we echter naar de verbruikskosten kijken dan wordt het een ander verhaal. Mede door de steeds stijgende gasprijzen, veroorzaakt door hogere belastingen en import van gas uit het buitenland. Dit laatste gebeurt steeds meer om de provincie Groningen te ontzien. Door jarenlange gaswinning verzakt de bodem wat aardbevingen en daardoor verzakte huizen tot gevolg heeft.

Combiketel of ketel met losse boiler

Boiler opwarmtijd berekenen: Waarde:
Boilerinhoud: l
Begintemperatuur: °C
Gewenste temperatuur: °C
 
Benodigd vermogen: kW
Opwarmtijd met 8 kW warmtepomp: minuten
Opwarmtijd met 30 kW cv-ketel: minuten

Boiler met 100 liter water opwarmen van 10 naar 60°C

Een boileroplaadtijd van twee-en-een-half uur of minder is acceptabel.

Behalve de combiketel (gegarandeerd altijd warmwater) bestaan er ook luxere uitvoeringen bestaande uit een soloketel met een boilervat. Het voordeel is dat men bijvoorbeeld een ligbad heel snel kan vullen door de boiler met het warme water leeg te laten lopen in het bad (Voorwaarde is natuurlijk wel dat de waterleidingdiameter voldoende groot moet zijn). Het nadeel van een boiler is, indien hij helemaal leeggetapt is, men even moet wachten voordat de boiler weer opgewarmd is.

Zodra men besluit om zijn ketel te vervangen door een warmtepomp komt men automatisch uit op de variant met de boiler, al dan niet geïntegreerd in de binnenunit van de warmtepomp. Dit heeft te maken met het lage afgiftevermogen van de warmtepomp en de daarmee inherent verbonden lange opwarmtijd.

Ontwikkeling cv-ketel

HR combiketel
HR-combiketel
Bron: Wolf

Lange tijd heerste de mening dat de hr-ketel uit ontwikkeld was. Alle snufjes qua rendement en betrouwbaarheid waren inmiddels wel uitgevonden, en er veranderde niet zoveel aan de cv-ketel. Dit bleek een onderschatting van de inventiviteit van de cv-ketelfabrikanten. Door standaardisatie van een aantal componenten daalde de aanschafprijs nog iets. Nieuwe ontwikkelingen, zoals nagenoeg onderhoudsvrije gasketels die zichzelf instellen op de meest schone verbranding, ongeacht de gassoort die aan de ketel toegevoerd word is voor veel kopers een geruststellende gedachte. Ook omdat dit type ketel net zo goed brand op hoog calorisch Russisch gas als op Gronings aardgas. Ombouwen van de ketel is niet eens meer nodig. Een andere ontwikkeling is het vergroten van het modulatiebereik van de cv-ketel. Vroeger had men een ketel die aan of uit kon. Of hij leverde 100% van zijn vermogen, of helemaal niets. Tegenwoordig kan iedere ketel moduleren, en sommige zelfs vanaf een paar kWs tot wel 35 kW. Het voordeel hiervan is dat de ketel rustig stabiel regelt en zijn af te geven vermogen afstemt op het benodigd vermogen in de woning. Veel combiketels werken met een driewegklep die omschakelt van verwarmingsbedrijf naar het maken van warmwater. Deze driewegklep wordt door een motor (meestal een servomotor of stappenmotor) bestuurd. Zodra de warmwaterkraan opengaat, ziet de ketel dit en stuurt de klep in de warmwaterstand. Alhoewel er veel zeer betrouwbare driewegkleppen bestaan is dit toch een zwak punt van de combiketel. De fabrikant Intergas heeft hier een mooie oplossing voor bedacht: Een wisselaar in een wisselaar, waardoor zonder bewegende delen toch omgeschakeld kan worden van CV- naar warm water en vice versa. Ook het tapwaterrendement gaat hierdoor omhoog.


Modernisering cv-ketel

Een andere modernisering van cv-ketels is de bediening. Iemand die nu een cv-ketel koopt kan kiezen uit Touch-screen bediening, en bediening met de smartphone via een app. Uiteraard kan men ook nog kiezen voor varianten die al deze extra’s niet hebben, deze zijn goedkoper maar doen hun werk ook uitstekend. Bekende merken cv-ketels die in Nederland geleverd worden zijn Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas, AWB, Viessmann, Atag en Itho. Al deze merken leveren zeer compacte toestellen die weinig ruimte innemen en behaaglijke warmte en ook nog eens warm water leveren, met een zuinig gasverbruik. Ondanks dat de HR-combiketel een technisch hoogstandje is wordt door onze regering de aanschaf van een cv-ketel ontmoedigd. Opgejaagd door internationale klimaatdoelstellingen en de wens om helemaal van het gas af te gaan is de cv-ketel in de ban gedaan. Alle grote cv-fabrikanten zijn dan ook druk bezig om ook warmtepompen te gaan fabriceren. Op deze website is te lezen wat de alternatieven zijn met een warmtepomp. De vergelijkingspagina om verschillende soorten en merken te vergelijken, het berekenen van de terugverdientijd, en de mogelijkheden en kosten van warmwaterbereiding met een warmtepomp is allemaal op deze website te vinden.


Het rendement van een cv-ketel

Vaak werkt men met een ΔT van 20K. Dat betekend bijvoorbeeld een aanvoertemperatuur van 70 °C en een retourtemperatuur (terug de ketel in) van 50 °C. Hoe lager de retourtemperatuur, des te beter het ketelrendement.
Onderstaand een tabel ontleend aan wikipedia:

Retourwatertemperatuur Rendement hr-ketel Condensatie
60 graden en hoger 87 % 0 %
50 graden 90 % + 3 %
40 graden 95 % + 6 %
30 graden 97 % + 9 %
20 graden 99 % + 10 %
10 graden 100 % + 11 %

Het aansluiten van een cv-ketel

De aansluitingen waren in het verleden vaak met schroefbusaansluitingen. Tegenwoordig zijn het allemaal knelkoppelingen of snelmontagesystemen. Voor nieuwbouwwoningen bestaan er ook frames die aangesloten kunnen worden door de installateur zonder dat er een ketel aanwezig is. Zodra de nieuwe bewoners de woningen betrekken word de ketel er in geklikt. Dit voorkomt grootschalige diefstal van cv-ketels.

Het geluid van een cv-ketel

Je hoort er niet vaak over: De geluidsproductie van een cv-ketel. Inmiddels zijn cv-ketels zo stil, en zijn we er zo aan gewend, dat dit nog nauwelijks een thema is. Als we bijvoorbeeld een willekeurige cv-ketel nemen, dan is het geluidsvermogen daar om en nabij de 46 dB(A). Vergelijk dit met een van de stilste warmtepompen op de markt, die doet altijd nog 53 dB(A), met tonaal geluid er in wat het geluid irritanter maakt. Wetende dat 6 dB een verdubbeling van de geluidswaarneming is, begrijpt dat de cv-ketel op dit punt met een forse voorsprong wint van de warmtepomp.

Cv-ketel: Geluidsvermogen LWA in dB(A):
Atag Q30CC: 49
Remeha Avanta 35C:: 48
Vaillant Ecotec-plus VHR25-30: 46
Intergas compact HReco 30: 50

De hybride warmtepomp

Wie denkt dat de cv-ketel afgeschreven is heeft het mis. We zien de cv-ketel weer terug in de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp bestaat uit een (kleine) warmtepomp die voor verwarming van de woning onder de meeste weersomstandigheden toereikend is, en een cv-ketel (daar is ie weer) voor verwarming bij extreme koude en voor de warm water voorziening. Het voordeel van deze opstelling is, dat men vaak de bestaande cv-ketel kan laten hangen en deze kan uitbreiden met een warmtepomp module. Er zijn ook nieuwe hybride warmtepompen te koop waar in een behuizing zowel de cv-ketel als de warmtepomp ondergebracht zijn. Het configureren van een zuinige hybride vergt wel wat aandacht. Veel meer informatie is te vinden op de webpagina de hybridewarmepomp.

Vraag en antwoord
1. Als ik dit artikel lees, wil ik helemaal geen warmtepomp meer. De cv-ketel lijkt veel beter en goedkoper?

In aanschaf en onderhoud is de cv-ketel inderdaad goedkoper. Ook voor verwarming in de bestaande oud-bouw is de warmtepomp niet ideaal. Voor goed geisoleerde nieuwbouwhuizen is de warmtepomp de beste keuze. Lees ook het artikel in Elsevier over de cv-ketel.


2. Waarom zou ik een combi-ketel kiezen als een boiler zoveel meer comfort bied?

Een combi-ketel is een ketel met een platenwisselaar waardoor de ketel functioneert als een geyser, dat wil zeggen: koud water er in,direct warm water er uit. Het voordeel van een combiketel is dat er altijd warm water beschikbaar is, en het apparaat weinig ruimte in beslag neemt. Een boiler heeft plaats nodig, en als het warm water op is, is er tijd nodig om de boiler weer op te warmen.

3. Welk merk cv-ketel is het beste?

Vandaag de dag zijn cv-ketels allemaal van goede kwaliteit. Het beste is om een merk te kiezen waarvan geen 'terugroepacties' van bekend zijn. De consumentenbond publiceert regelmatig een cv-keteltest. Dit kan ook behulpzaam zijn bij de keuze.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


huis isoleren

Verduurzaam uw huis
in 10 stappen. De energietransitie van uw woning.

Geluid warmtepomp
Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

kWh-meter

Electriciteitsverbruik
Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Warmtepompcombinaties

Soorten warmtepompen
Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp