« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's

Radiatoren met boostventilatoren (2)

Hoeveel meer warmteafgifte met boostventilatoren?

Radiatoren

Radiatortypes
Radiatoren zijn er in diverse uitvoeringen, zodat men altijd een radiator kan ophangen die de gewenste hoogte en breedte heeft met de benodigde warmteafgifte (Vermogen). Hiervoor bestaan radiatoren soms uit meerdere platen en hebben radiatoren ook convectielamellen (geribbeld plaatwerk op of tussen de platen). Hoe meer platen en/of convectielamellen, hoe hoger het vermogen van een radiator. De totale oppervlakte aan plaatwerk van een radiator kan toenemen waardoor het vermogen van een radiator ook kan toenemen. Hierbij hoeft de hoogte of de lengte niet toe te nemen.
Type: Waarde:
10 1 plaat
11 1 plaat, 1 convectielamel
20 2 platen
21 2 platen, 1 convectielamel
22 2 platen, 2 convectielamellen
30 3 platen
33 3 platen, 3 convectielamellen
Uit bovenstaande tabel blijkt hoe de typering van radiatoren werkt. Wat extra platen en convectielamellen kunnen betekenen voor het vermogen (warmteafgifte) blijkt uit het onderstaande voorbeeld van 3 verschillende radiatoren met dezelfde hoogte en lengte:
Hoogte: Lengte: Type: Vermogen:
50 cm 100 cm 10 520 W
50 cm 100 cm 11 850 W
50 cm 100 cm 20 885 W
Per fabrikant kunnen de maten en afgegeven vermogens (meestal opgegeven bij 75/65/20 °C) verschillen. Raadpleeg de gegevens van de fabrikant voor de exacte specificaties.
Voorbeeld maten Henrad radiatoren
Voorbeeld van fabrikant Henrad

 

Bereken afgegeven vermogen radiator

Radiatorgegevens: Waarde:
Type:
Hoogte: mm.
Breedte : mm.
Aanvoertemp.: °C.
Retourtemp.: °C.
Gewenste kamertemp.: °C.

Bovenstaande berekening geeft een indicatie van de warmteafgifte van een gemiddelde radiator onder standaardcondities, en bij temperatuurtrajecten die u zelf kunt invullen, alsmede het effect van boosterventilatoren onder optimale condities. Echter, iedere radiator is weer iets anders. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant voor de exacte productgegevens. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Vraag en antwoord
1. Waarom al die aandacht voor radiatoren. Vloerverwarming is toch veel beter in combinatie met een warmtepomp?

Vloerverwarming is een vorm van Laag Temperatuur verwarming (LT-verwarming). Maar dit is ook te verwezenlijken met radiatoren. Soms is het aanleggen van vloerverwarming te ingrijpend, en dan kunnen LT-radiatoren een goed alternatief zijn.


2. Hoe nauwkeurig en realistisch zijn deze berekeningen?

De berekeningen op deze pagina zijn gebaseerd op natuurkundige formules en vuistregels uit de engineering tool box. Dit betekend dat de resultaten van de berekening nooit helemaal correct zullen zijn voor een specifiek type radiator van een bepaald merk. Alle fabrikanten verschaffen specificaties en rekenbladen waarmee de warmteafgifte exact uit te rekenen is.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan
Volgende pagina: Infrarood verwarming
« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's