Leveringsprogramma

Opbouw componenten warmtepompsystemen

Leveringsprogramma

De meeste fabrikanten die all-electric warmtepompsystemen leveren hebben vaak een productassortiment samengesteld dat grofweg uit de volgende delen bestaat:
1. Alles in een: Een buiten-unit met een binnenunit met geintegreerde boiler of tapspiraal;
2_Warmtepomp zonder boiler;
3-Warmtepomp zonder koelmogelijkheid;
Verder kan men dan vaak nog kiezen of men een monobloc of een split-unit wil.
Een staand model (ook wel vloermodel genoemd) moet vanwege zijn gewicht op een draagkrachtige vloer geplaatst worden. Een wandmodel kan aan de muur gehangen worden, maar vaak zijn er ook voetjes leverbaar voor plaatsing op de vloer. Hier kan men dus kiezen. Een wandmodel is wat compacter omdat er geen boiler in zit. Bijna alle wandmodellen kan men naar wens uitbreiden met een losse boiler ernaast. Ook het toevoegen van de koeloptie aan een model dat alleen kan verwarmen is meestal een kwestie van een software-update. Let op: Dit is niet bij alle fabrikanten mogelijk, soms kan het ook gewoon niet. De buitenunit kan men ook vaak naar keuze met een console aan de muur of op grond plaatsen. Plaatsing op de grond heeft de voorkeur in verband met het overdragen van contactgeluid. Als geluid geen thema is, heeft men de vrije keuze. Nemen we als voorbeeld een paar grote fabrikanten om te kijken hoe hun leveringsprogramma is opgebouwd:

NIBE

Leveringsprogramma NIBE warmtepompen
Overzicht leveringsprogramma lucht-/water WP
Bron: NIBE.

Nibe levert Monoblocs en Split-units. De buitenunits van de monoblocs zijn de F2040 en F2120-serie. Omdat bij monoblocs het koude circuit volledig in de buitenunit zit, zijn de bijbehorende binnen-units eigenlijk vooral bedieningspanelen met wat opties. Zoals de VVM320 en HK 200M( binnen-unit met geïntegreerde boiler) of met een geïntegreerde tapspiraal (VVM310 en VVM500) of zonder boilervat (SMO). Koeling zit standaard in alle machines, met uitzondering op de combinatie van de binnenuit HK200M de F2120-12 en F2120-16. Koelen is met die twee niet mogelijk. De splitunits zijn de AMS-10 serie. De binnen-units die hier bij horen hebben een ingebouwde condensor platenwisselaar. Dit noemt men bij Nibe de HBS-05. Op de AMS10-8 en AMS 10-12 kan men ook de AVCM270 aansluiten. Dit is een binnen-unit voor split-units met geïntegreerde boiler. De HBS05 kan men naar wens combineren met de SMO, HK 200S, VVM310, en VVM320. Behalve de hier genoemde veelverkochte binnenunits zijn er ook nog binnenunits met boilers met een andere inhoud, keuze uit rvs- geëmailleerd staal of koper. En binnenunits zonder ingebouwde boiler kan men uitbreiden met een boiler of cv-buffer met tapspiraal naar keuze. Raadpleeg altijd de documentatie van de fabrikant voor de meest actuele informatie. NIBE komt in de loop van 2020 ook met een serie R32-warmtepompen.

Daikin

Daikin staande warmtepompen
Staande lucht-/water WP
EHVH en EHVX. Bron: Daikin
Daikin staande warmtepompen
Hangende lucht-/water WP
EHBH en EHBX. Bron: Daikin

Daikin heeft zijn producten ingedeeld in staande modellen voor plaatsing op de vloer met een boiler er in en hangende modellen voor aan de wand waar men desgewenst een losse boiler bij kan plaatsen. Voor de Altherma serie is de binnen-unit EHVX een unit met een boiler (180 of 230 liter) met koelmogelijkheid. De EHVH is dezelfde als de EHVX maar dan zonder koelmogelijkheid. De wandtypes zijn de EHBX (met koeling) en de EHBH (zonder koeling). Deze split-units hebben ook een quiet-mode. Door deze mode te activeren zakt de geluidsproductie met 3 dB. De codering achter de naam van de binnen-units is als volgt: naam.type.boiler.backupverwarmer
Bijvoorbeeld EHVX08S23D9W(G) betekend:
EHVX = binnen-unit met koeling
08S = type binnen-unit (vermogen)
23 = 230 liter boiler
D9W =Elektrisch element van 9 kW voor backupverwarmer

Remeha

Remeha bied zijn warmtepompen aan als complete sets, dus met binnen- en buitenunit. Alle warmtepompen (stand feb. 2020) worden aangeboden als split-units. Deze warmtepompen zijn vooral geschikt voor bedrijf met ca. 50 °C aanvoertemperatuur, omdat op het energielabel de 35 °C specificaties ontbreken. Er is als optie een ‘geluidsreduceringsset buitenunit’ leverbaar die het geluid met 3 tot 4 dB verlaagd. Deze Quiet-mode is vooral bedoeld om minder geluid in de nachtelijke uren te produceren. De Remeha Eria-tower is een warmtepomp met een geïntegreerde boiler van 180 liter, leverbaar in de vermogens van 4.5 tot 16 kW voorzien van een elektrisch element van 6 of 9 kW. Dit is een staand model. De Remeha Neptuna is een wand hangend model leverbaar in de vermogensrange van 4.5 tot 27 kW. Een cv-buffervat van 40 l is geïntegreerd in dit model. Koelen is als optie mogelijk. De Remeha Mercuria is leverbaar in de range van 4,5 tot 16 kW.
De codering is bij Remeha als volgt:
Voor de buitenunit::
AWHP = AirWaterHeatPump
Getal = aantal kW
MR of TR = Mono of Triple Fase
Toevoeging -2 of -3 = versie
Voor de binnen-unit::
WPR = WarmtePompRange
E of H = all-Electric of Hybrid
laatste getallen = range voor toepasbare buitenunit
MK3 Hoger model controls

Bijvoorbeeld: Mercuria E WPR AWHP 8MR-2, deze bestaat uit:
Binnen-unit: WPR-2/E 4-8
Buiten-unit: AWHP 8MR-2
Dat wil zeggen een all-Electric lucht/water warmtepomp van 8 kW, enkelfasig (230V), versie 2.

Mitsubishi electric

Leveringsprogramma NIBE warmtepompen

Mitsubishi electric levert de Ecodan serie in de uitvoering compact, comfort en flexibel. De compact uitvoering heeft een binnen-unit, toepasselijk de cilinder-unit genaamd, met een geïntegreerde boiler van naar keuze 170, 200 of 300 liter inhoud. Bij de Comfort uitvoering kan men zelf naar comfortbehoefte een boiler kiezen die aangesloten wordt op de binnen-unit die men dan hydrobox noemt. De flexibel lijn is het Ecodan Open source-concept wat het mogelijk maakt uw eigen Ecodan warmtepomp samen te stellen bestaande uit een buiten-unit, warmtewisselaar, regelmodule, buffervat en boilervat. Zo een concept is zeer flexibel toe te passen met complexe regelsystemen en maatwerk situaties. De Ecodan regelmodule van Mitsubishi Electric kan door het open karakter communiceren met externe regelsystemen.Codering van de binnen-units:

Mitsubishi Ecodan Cylinder codering
Mitsubishi Hydrobox Cylinder codering
Mitsubishi Buiten-unit ionverter codering

Verschil Zubadan versus power-inverter
Er zijn drie soorten buitenunits:
1. De eco-inverter (SUZ) is een milieuvriendelijke split-unit met R32 koelmiddel
2. De power-inverter (PUHZ-SW) werkt met R407C en R410A koelmiddel en heeft modellen als split-unit en als monobloc.
3. De Zubadan inverter (PUHZ-SHW)
Zubadan is Japans voor super verwarming. D.w.z. dat tot -15°C hetzelfde verwarmingsvermogen als bij +7°C door deze unit geleverd kan worden. In Nederland selecteren we een warmtepomp op basis van het vermogen dat hij bij -10 °C nog kan leveren. Bij normale buiten-units betekend dit dat men een iets groter model dient te kiezen omdat het vermogen dat deze kan leveren lager wordt bij lagere buitentemperaturen. De Zubadan-inverter levert 100% vermogen bij – 15 °C. Dit kan soms voordelig zijn omdat men kan volstaan met een kleiner model. Uiteraard daalt de COP bij lagere buitentemperaturen, maar een extra elektrisch element is niet meer nodig.

Viessmann

Het Viessmann leveringsprogramma voor lucht/water warmtepompen bestaat uit een aantal buitenunits die te koppelen zijn aan binnen-units met naar keuze een geïntegreerde boiler van 220 liter, een koelmogelijkheid en een ingebouwd elektrisch element configureerbaar op 3, 6 of 9 kW. Viessmann noemt haar warmtepompen Vitocal, de lucht/water warmtepompen zijn van het type AW (Air Water) en het getal dat achter de Vitocal komt geeft het segment aan, waarbij 100 de eenvoudigste is, 200 het middensegment en 300 het topsegment. In Nederland is vooralsnog alleen het 200 assortiment leverbaar. In België is het complete gamma te koop. Zo is een Vitocal 200-S een splitunit in het 200-segment en een Vitocal 222-S een splitunit met geïntegreerde boiler uit het 200-segment. De codering die Viessmann toepast is soms wat dubbel. Zo blijkt uit de naam van de warmtepomp Vitocal-222 al dat er een boiler in de binnen-unit zit. In de type aanduiding AWBT wijst de T wederom op de aanwezigheid van een boiler. Onderstaand de codering die Viessmann toepast:

Verschil Zubadan versus power-inverter

De naam voor splitunits met boiler in de binnenunit is Vitocal 222-S. Voor split-units zonder boiler is dit Vitocal 200-S. De monoblocs heten met boiler Vitocal 222-A en met een binnenunit zonder ge&integreerde boiler Vitocal 200-A.
Zowel de splitunit-serie als de monobloc-serie bestaat uit twee verschillende buitenunits. Een van 4 tot 7 kW, en een dubbele unit van 9,4 tot 12 kW. Het is mogelijk een kale uitvoering, bijvoorbeeld alleen verwarmen, te upgraden met een losse boiler en een los elektrisch element. Let op dat om de een of andere reden upgraden naar koelen niet mogelijk is bij dit type. Men dient dan een geheel nieuwe buitenunit aan te schaffen met de AC-functie.

Vraag en antwoord
1. Waar vind ik gedetailleerde informatie over graaddagen?

In het kader links van deze pagina staan links naar de website van KWA en mindergas.


2. Waar vind ik vergelijkingsmateriaal van andere gebruikers?

Op de website van olino, de consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis kan men ervaringen lezen van warmtepompgebruikers. Hou ook deze site in de gaten, want ook hier komt binnenkort een sectie met gebruikerservaringen.

3. Mijn warmtepomp verbruikt ineens veel meer elektriciteit. Hoe kan dat?

Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende staan hieronder:
De warmtepomp staat in storing en het elektrisch element heeft de warmteproductie automatisch overgenomen (TIP: Zet deze optie altijd uit, anders merk u niet dat uw warmtepomp niet werkt).
Als de compressor versleten is, gaat hij –net als bij een oude koelkast- meer stroom gebruiken. Dit is alleen te meten door de vollaststroom van de compressor te meten, of indien de warmtepomp een energiecockpit heeft hier het vermogensverbruik van de compressor uit te lezen.

Doe mee aan de discussie, en reageer op dit artikel:

Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan


Avatar

Verduurzaaam uw huis

in 10 stappen. De energietransitie van uw woning

Geluid warmtepomp

Bereken het geluidsniveau van uw warmtepomp

Avatar

Electriciteitsverbruik

Bereken uw toekomstig elektriciteitsverbruik met de tool

Avatar

Soorten warmtepompen

Vergelijk warmtepompen en kies uw warmtepomp

Volgende pagina: next)