breadcrup breadcrup breadcrup breadcrup breadcrup
Woning Verbruik   Financieel

Transmissie- en warmwaterberekening op basis van het huidige gasverbruik

Op basis van gasverbruik, kengetallen en graaddagen.
Hoeveel vermogen heb ik nodig om mijn woning warm te houden?

Aan deze transmissie-indicatie (1) is een stroomverbruikberekening gekoppeld (2) op basis van de berekening op deze pagina en de in stap (2) te kiezen warmtepomp.

Het benodigde vermogen berekenen van een warmtepomp

Om het vermogen van een warmtepomp te kunnen bepalen dient men eerst het warmteverlies van de woning te berekenen. Dit gebeurd vaak op basis van een transmissieberekening door een deskundige. Deze doet dit op basis van ISSO/NEN normen. Een transmissieberekening, ook wel warmteverliesberekening genoemd- berekend het warmteverlies van de woning indien het buiten -10 °C is. Juist als het buiten ijskoud is, wil men er binnen warmpjes bijzitten. In deze berekening wordt bij -10 °C berekend wat de isolatie nog doet en hoeveel er verloren gaat met ventilatie. De berekening op deze pagina vervangt niet de transmissieberekening, maar verstrekt op basis van uw gasverbruik en kengetallen een goede indicatie, Hoe nauwkeuriger men de gegevens invoert, des te betrouwbaarder het resultaat

Begin eens met het opzoeken van de energierekening van de afgelopen jaren. Pak bij voorkeur afrekeningen tot 5 jaar terug, en bepaal daar het gemiddelde van. Noteer het gasverbruik. Als u ook gas gebruikt om te koken of om warm water te maken, dan dient dit in mindering gebracht te worden, zodat het werkelijk gasverbruik voor verwarming overblijft.

Gasverbruik per jaar volgens jaarnota [m³]:
Aantal personen:
Gemiddeld aantal keren per week dat er met gas een warme maaltijd wordt bereid:
Gemiddeld aantal keren per week dat de gasoven wordt gebruikt:
Het aantal baden per huishouden per week:
Het aantal douches per huishouden per week:
Soort douchekop:
Soort cv-ketel:
Bouwjaar cv-ketel:

Resultaten:

Totaal gasverbruik op jaarnota: m³.
Gasverbruik benodigd voor koken: m³.
Gasverbruik benodigd voor warm water: m³. kWh.
Gasverbruik benodigd voor verwarming: m³. kWh.

bovenstaande indicatieve verdeling conform EnergieNed BAK2000 t/m bouwjaar cv-ketel 2004.
Voor nieuwere ketels op basis van gemiddelde kengetallen. Deze getallen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in het verbruik maar niet geschikt voor dimensionering van de warm watervoorziening.

De slimme meter helpt

Indien men een slimme meter heeft kan men deze gegevens ook hier uit halen. Bijvoorbeeld in de zomermaanden wordt er niet verwarmd, en alleen gas verbruikt voor koken en warm water te maken. Dit gasverbruik in mindering brengen op het gasverbruik in de periode dat er wel gestookt word levert het gasverbruik voor verwarming op.

grafiek gasverbruik hoekwoning
Voorbeeld gasverbruik per maand van een hoekwoning met slimme meter.
Bron: MijnEneco.
gasverbruik uitgelezen uit slimme meter
Voorbeeld van gasverbruikoverzicht
gedownload uit slimme meter.
Bron: MijnEneco.

Bijvoorbeeld: In een hoekwoning wordt totaal 1400 m³ gas verbruikt. In de zomermaanden is het gasverbruik maar 12 m³ per maand voor koken en douchen. Dit zou betekenen dat er per jaar 12 x 12 = 144 m³ gas verbruikt word voor zaken die niets met verwarming te maken hebben. Dit terugrekenend komen we op 1400 – 144 = 1256 m³ gas voor verwarming. Indien men geen slimme meter heeft, moet men zelf slim zijn, door iedere eerste van de maand de stand van de gasmeter te noteren. Gebruik altijd uw eigen gegevens. Alle rekenmodellen gaan uit van gemiddelden. Maar die rekenmodellen weten niet dat u misschien iedere dag wel een half uur onder de warme douche staat!


Vervolgens kan men de transmissie-indicatie van de woning bepalen

Nu we vrij nauwkeurig het gemiddeld gasverbruik voor verwarming bepaald hebben, kunnen we hieruit de transmissie van de woning berekenen. De transmissie geeft aan hoe groot de verwarmingsbron (bijvoorbeeld cv-ketel of warmtepomp) moet zijn om de woning bij -10 °C buitentemperatuur nog warm te kunnen stoken. Dit is gelijk ook een maat voor de energiezuinigheid van uw woning. Geef de te verwarmen woningoppervlakte zo nauwkeurig mogelijk op. Denk hier niet te makkelijk over, ga eventueel meten, voordat u de waarde invult. Alleen nauwkeurige waarden leiden tot een betrouwbaar resultaat.


Transmissie indicatie berekening

Vul uw gegevens in:

Naam van uw woning:
Soort woning:
Bouwjaar van uw woning:
Ventilatiesysteem van uw woning:
KNMI weerstation dicht bij uw woning:
Aantal personen:
Badkamer met: Bad Douche
Gasverbruik voor verwarming [m³/jaar]:
Te verwarmen oppervlakte woning [m²]:
Gasverbruik voor warm water [m³/jaar]:
Betafactor nieuwe warmtepomp:
Gerekend met: eigen waarden
Warmtevraag woning: [W/m²]
Beta factor:
Warm water van 40 °C: [liter per dag.]
Boilergrootte: [liter]

Door een vinkje te zetten kan er ook met eigen ingevoerde waarden gerekend worden, indien deze bekend zijn.

Resultaten berekening

Vermogen benodigd voor verwarming: kW.
Energie benodigd voor warm water: kWh per dag
Geadviseerde boilerinhoud:
Totaal benodigd vermogen:
warmtepomp bij -10 °C voor verwarming
kW.
Totaal vermogen tweede warmtebron:
bij -10 °C voor verwarming
kW.

Deze berekening is indicatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Nu we weten hoeveel vermogen we nodig hebben voor onze woning, kunnen we nu een warmtepomp gaan kiezen en vervolgens berekenen wat het verwachte elektriciteitsverbruik per jaar zal zijn.


Vraag en antwoord
1. Met welke getallen rekent deze indicatietool voor warm water?

Het gasverbruik voor warmwaterproductie wordt als uitgangspunt gebruikt. Verbruikt men meer dan kan men hier eenvoudig zijn eigen verbruik ingeven door een vinkje te zetten bij de waarde waar mee gerekend is, en hier uw eigen waarde in te vullen. Zuinige verbruikers vullen een lager getal in. Luxepaarden een hoger getal. Bij afwijkende uitkomsten wordt de minimale boilerinhoud volgens ISSO-72 geadviseerd. Raadpleeg voor meer informatie de pagina over warm water.


2. Wat is de betafactor?

De betafactor geeft het aandeel aan dat de warmtepomp heeft van de verwarming van een woning. Voor een all-electric toepassing is de betafactor altijd 1, d.w.z. dat de warmtepomp voor 100% de verwarming voor zijn rekening neemt. Soms wil men liever een kleinere goedkopere warmtepomp met daarbij een elektrisch element of een cv-ketel. De betafactor daalt dan onder de 1. Bijvoorbeeld β = 0,8 betekend dat de warmtepomp 80% van het berekende benodigde vermogen (transmissie) heeft. De tweede warmtebron is dan 20% van de transmissie, en deze moet bij springen als de warmtepomp het niet meer red. In de praktijk betekend dit dat gedurende het gehele jaar de tweede warmtebron maar ca. 3% van de totaal benodigde kilowattuurtjes hoeft bij te springen. De tweede warmtebron is -nu Nederland van het gas af gaat- vaak een elektrisch element -vaak geintegreerd in de warmtepomp- die bij extreem koude dagen meehelpt te verwarmen.

3. Mijn warmtepomp verbruikt ineens veel meer elektriciteit. Hoe kan dat?

Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende staan hieronder:
De warmtepomp staat in storing en het elektrisch element heeft de warmteproductie automatisch overgenomen (TIP: Zet deze optie altijd uit, anders merk u niet dat uw warmtepomp niet werkt).
Als de compressor versleten is, gaat hij –net als bij een oude koelkast- meer stroom gebruiken. Dit is alleen te meten door de vollaststroom van de compressor te meten, of indien de warmtepomp een energiecockpit heeft hier het vermogensverbruik van de compressor uit te lezen.


4. Kan ik ook gratis een vrijblijvende offerte aanvragen?

Ja, dat kan hieronder:

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan
Volgende pagina: Zoek een geschikte warmtepomp en
bereken het elektriciteitsverbruik