Begrippen in vergelijkingslijst warmtepompen

Wat betekenen de begrippen en getallen?

Merk

Het merk van de warmtepomp. Meer info over merkenen hun fabrikanten vind u op de merkenpagina.

Opstelling

Warmtepomp wandmodel met losse boiler
Wandmodel met losse boiler
Bron: Daikin.
Warmtepomp vloermodel met geintegreerde boiler
Vloermodel met geïntegreerde boiler
Bron: Daikin.

Warmtepompen zijn vaak verkrijgbaar met geïntegreerde boiler. In dat geval zit de boiler verwerkt in de binnen-unit. Meestal betreft dit een model dat staand op een vloer geplaatst dient te worden. De units zonder boiler of met heel kleine boilers kunnen aan een stevige wand bevestigd worden.

Uitvoering

Warmtepomp in splitunit-uitvoering
Split-unit
Bron: Panasonic.
Warmtepomp in mono-bloc uitvoering
Mono-bloc
Bron: Panasonic.

Bij een split-unit zitten de compressor, verdamper-warmtewisselaar en expansieventiel in de buitenunit. De buitenunit is door middel van koelleidingen verbonden met de binnen-unit waar de condensor-warmtewisselaar in zit. Hier worden de cv-leidingen op aangesloten. Bij een Monobloc- zitten alle koeltechnische componenten geïntegreerd in de buiten-unit. Ook de cv-leidingen worden direct op de buitenunit aangesloten.
Voordelen van de monobloc-uitvoering:

  • gering koelcircuit, vanwege korte koelleidingen;
  • hermetisch afgesloten af fabriek geleverd, met juiste hoeveelheid koelmiddel;
  • minder geluidsproblemen door trillende koelleidingen;
  • installateur hoeft geen F-gassen certificering te hebben voor installatie;
  • kleinere kast voor binnen: Hier zit vaak alleen de elektronische bediening en een klep cv/warmwater in verwerkt;
  • de binnenunit produceert geen geluid.

Nadelen van de monobloc-uitvoering:

  • De cv-leidingen lopen buiten en zouden in de winter kunnen bevriezen;
  • De cv-leidingen zijn dikker, er moeten derhalve grotere gaten geboord worden om in de woning te komen.
    Meer info hierover is te vinden bij de beschrijving van het principe van de warmtepomp en bij installatietips.
De Bibloc uitvoering
Warmtepomp in biblock-uitvoering
Bi-bloxc
Bron: Weishaupt.

Er zijn ook warmtepompen verkrijgbaar waar de compressor in de binnenunit is geïntegreerd. De buitenunit bestaat dan uit de verdamperwisselaar met expansieventiel en een ventilator. Het voordeel hiervan is dat de kwetsbare onderdelen allemaal binnenshuis geplaatst zijn. Het nadeel is dat de binnenunit veel ruimte inneemt, vanwege de vele componenten en de dikkere isolatie om het geluid van de compressor te dempen. In de warmtepompvergelijker staan de technische gegevens van de biblok-binnenunit onder de kop buitenunit, dit om eenvoudig vergelijken van de gegevens met split- en monoblocks mogelijk te maken.

Voedingsspanning

De voedingsspanning van de warmtepomp zelf. Dit is de spanning waarop de warmtepomp werkt. Vaak is dat tot ca. 8 kW afgegeven verwarmingsvermogen 230 V. (Theoretisch kan men hier 230 V x 16A x 3 SCOP = 11 kW uithalen voordat de zekering er uit knalt.) Daarboven is een driefasige aansluiting nodig: 400V. De voedingsspanning in de warmtepompdatabase geeft alleen de spanning weer waarop de warmtepomp werkt. Hou er rekening mee dat een elektrisch element voor noodbedrijf of naververwarming altijd een aparte voeding nodig heeft. Een 3 kW element kan nog op een enkele fase aangesloten worden van 230 V. Grotere vermogens vereisen een 400 V aansluiting of een meerfase-aansluiting afgezekerd met een zwaardere zekering in de meterkast.

Over COP en SCOP

De database waar al de warmtepompen in staan bestaat uit gegevens die door de fabrikant verstrekt worden en op basis van testwaarden volgens de norm EN14511 en de gegevens van het energielabel en bijbehorend produktlabel. Wat is het rendement In de vergelijkingslijst is het rendement van een warmtepompunit te vinden. Dit noemt men de COP (Coëfficiënt of Performance). Dit is het rendement van het apparaat zelf. Dus bijvoorbeeld als het apparaat 5 kW aan energie afgeeft en hij verbruikt daarvoor 1 kW aan elektriciteit dan is de COP 5/1 = 5. Afhankelijk van de gewenste cv-temperatuur en de buitentemperatuur is dit geen geschikte waarde om een jaarrendement te bepalen. Daarom heeft men een jaarrendement (ofwel vierseizoenenrendement) in het leven geroepen, de SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance). Dit is een gewogen gemiddelde over de seizoenen en dit geeft een veel realistischer beeld. De meeste warmtepompen hebben een SCOP die tussen de 3 en de 4,5 ligt (Stand 2018). Het jaarrendement van een warmtepomp volgens het energielabel (SPF= Seasonal Performance Factor) is identiek aan de SCOP, met dien verstande, dat ook het opwekkingsrendement van de elektriciteitscentrale meegewogen word. In 2018 wordt gerekend met een rendement van 40% voor een elektriciteitscentrale. Een SCOP van 4,5 komt overeen met een SPF van 180%. In de vergelijkingstabel wordt de waarde voor de SCOP opgegeven die de fabrikant verstrekt. Sommige fabrikanten geven geen waarde op voor de SCOP. Dan wordt deze gecalculeerd uit de SPF-waarde. Dit kan tot kleine verschillen leiden, ten gevolge van afronden in het produktblad van het energielabel. Conform het ErP produktblad wordt de SPF opgegeven bij een cv-temperatuur van 35 °C (SPF35) en bij een temperatuur van 55 °C (SPF55).


Reken de SPF om naar een SCOP en vice versa:
SPF: SCOP:
%
SCOP: SPF:
%


Geluid

Geluid is een van de belangrijkste thema’s bij lucht/waterwarmtepompen. Hij moet warmte maken, maar je moet hem niet horen. En de buren moeten hem ook niet horen. Het ErP-produktblad gaat uit van een geluidsvermogen volgens EN12102 bij A7/W45. Omdat verschillende merken ook een stillere nachtstand hebben (ventilator draait dan met een lager toerental) zijn ook het maximaal geluidsvermogen van de buitenunit (bu) bij dag- en nachtbedrijf opgenomen in de database.



De prijs ....

Als indicatie is ook de bruto adviesprijs, exclusief BTW vermeld. Dit biedt de mogelijkheid om ook goedkope warmtepompen te zoeken. De prijs in deze lijst zegt echter niet zoveel. Alle fabrikanten hanteren een korting policy. Het vervelende is alleen dat merk x maximaal 20% korting geeft, terwijl merk y standaard al 40% korting verstrekt. Het is maar net hoe de fabrikant zijn warmtepomp de markt op brengt: Als een dure exclusieve machine (maar stiekem misschien met veel korting) of als goedkope betrouwbare alleskunner voor een redelijke prijs. Helaas hebben wij geen inzicht in de nettoprijzen, en kunnen deze dus ook nog niet in de database opnemen.

Garantie

5 jaar garantie op warmtepomp
Bron: Panasonic.

Iedere fabrikant hanteert zijn eigen garantieregels. Uiteraard prevaleren de wettelijke beschermingsregels, zoals in het burgerlijk wetboek vastgelegd, ter bescherming van de consument. Bijvoorbeeld Daikin verstrekt 1 jaar garantie op haar producten. Panasonic idem dito, met uitzondering dat er op de compressor 5 jaar garantie zit. Dit is belangrijk want de compressor is het duurste onderdeel van een warmtepomp. Een voorwaarde is wel dat men een onderhoudscontract moet afsluiten bij een dealer. Veel andere fabrikanten hanteren ook deze vorm van garantieverlenging. Zo zijn er ook fabrikanten die een langere garantietermijn geven indien men de machine aansluit op het internet, en de fabrikant toegang verschaft tot data van de warmtepomp. Deze data kan dan worden gebruikt om toekomstige warmtepompen te verbeteren en/of foutief gebruik te kunnen aantonen. De meeste fabrikanten geven twee jaar garantie op hun product.

Vraag en antwoord


1. De informatie die ik zoek staat er niet bij?

Er zijn heel veel parameters vermeld in de meeste datasheet. De belangrijkste worden weergegeven m.b.v. de database op deze site. Voor meer gedetailleerde informatie dient men de datasheet van de fabrikant te raadplegen.


2. Zijn er ook warmtepompen die niet kunnen koelen?
Ja, er zijn nog steeds warmtepmpen te koop die uitsluitend voor verwarmingsdoeleinden geschikt zijn. In de database komt dat heel duidelijk tot uiting onder het item koeling.