Transmissie-indicatie op basis van het energielabel van de woning

Op basis van het energielabel van de woning en een rekenmodel.
Hoeveel vermogen heb ik nodig voor mijn woning?

breadcrup
Aan deze transmissie-indicatie (1) is een stroomverbruikberekening gekoppeld (2) op basis van de berekening op deze pagina en de in stap (2) te kiezen warmtepomp..

Het benodigde vermogen berekenen van een warmtepomp

In Nederland heeft iedere woning een verplicht energielabel, dat wil zeggen voor verhuurde woningen of woningen die recent verkocht zijn. Bij verkoop is een energielabel verplicht. Sommigen beweren dat in de toekomst zelfs de onroerend-zaak belasting gebaseerd zal zijn op het energielabel. Feit is dat een eigenaar die van plan is om nog jaren in zijn eigen woning te blijven wonen geen energielabel zal aanvragen. Ook het energielabel van een woning is een goede indicatie van het energieverbruik. Aan een label is een bepaald energieverbruik per vierkante meter te koppelen. De marge is echter vrij ruim, maar voor degene die een woning wil kopen is het een goed uitgangspunt. Ook voor woningbezitters van oude woningen die zelf veel hebben gemoderniseerd, zoals dubbel (triple) glas geplaatst, geïsoleerd, enz. kan dit een handig hulpmiddel zijn. Uw woning kan volgens de kengetallen wel uit 1964 zijn, maar wellicht is hij door al de aanpassingen wel vergelijkbaar met een woning uit 1990!

Transmissie indicatie berekening

Kies de voor u van toepassing zijnde situaties:

Naam van uw woning:

Weer meetstation dicht bij uw woning:


Selecteer het energielabel van uw woning:


Gebruiksoppervlak woning:

m².

Beta-factor:


Aantal bewoners van de woning:

Gerekend met: eigen waarden
Warmtevraag woning: [W/m²]
Beta factor:
Warm water van 40 °C: [liter per dag.]
Boilergrootte: [liter]

Door een vinkje te zetten kan er ook met eigen ingevoerde waarden gerekend worden, indien deze bekend zijn.

Resultaten berekening

Benodigd voor verwarming: kW.
Benodigd voor warm water: kW.
Geadviseerde boilerinhoud:: liter
Totaal benodigd vermogen:
warmtepomp bij -10 °C voor verwarming
kWh.
Totaal vermogen tweede warmtebron:
bij -10 °C voor verwarming
kW.

Nu we weten hoeveel vermogen we nodig hebben voor onze woning, kunnen we nu een warmtepomp gaan kiezen en vervolgens berekenen wat het verwachte elektriciteitsverbruik per jaar zal zijn.
Deze berekening is indicatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Vraag en antwoord
1. Met welke getallen rekent deze transmissie-indicatie voor warm water?

Standaard rekent dit programma met 800 kWh per jaar per persoon. Dat betekend ca 65 liter van 40 graden per dag per persoon. Verbruikt men meer dan kan men hier eenvoudig zijn eigen verbruik in geven door een vinkje te zetten bij de waarde waar mee gerekend is, en hier uw eigen waarde in te vullen. Zuinige verbruikers vullen een lager getal in. Luxepaarden een hoger getal. Raadpleeg voor meer informatie de pagina over warm water.


2. Wat is de betafactor?

De betafactor geeft het aandeel aan dat de warmtepomp heeft van de verwarming van een woning. Voor een all-electric toepassing is de betafactor altijd 1, d.w.z. dat de warmtepomp voor 100% de verwarming voor zijn rekening neemt. Soms wil men liever een kleinere goedkopere warmtepomp met daarbij een elektrisch element of een cv-ketel. De betafactor daalt dan onder de 1. Bijvoorbeeld β = 0,8 betekend dat de warmtepomp 80% van het berekende benodigde vermogen (transmissie) heeft. De tweede warmtebron is dan 20% van de transmissie, en deze moet bij springen als de warmtepomp het niet meer red. In de praktijk betekend dit dat gedurende het gehele jaar de tweede warmtebron maar ca. 3% van de totaal benodigde kilowattuurtjes hoeft bij te springen. De tweede warmtebron is -nu Nederland van het gas af gaat- vaak een elektrisch element -vaak geintegreerd in de warmtepomp- die bij extreem koude dagen meehelpt te verwarmen.

3. Mijn warmtepomp verbruikt ineens veel meer elektriciteit. Hoe kan dat?

Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende staan hieronder:
De warmtepomp staat in storing en het elektrisch element heeft de warmteproductie automatisch overgenomen (TIP: Zet deze optie altijd uit, anders merk u niet dat uw warmtepomp niet werkt).
Als de compressor versleten is, gaat hij –net als bij een oude koelkast- meer stroom gebruiken. Dit is alleen te meten door de vollaststroom van de compressor te meten, of indien de warmtepomp een energiecockpit heeft hier het vermogensverbruik van de compressor uit te lezen.

Doe mee met de discussie, en reageer op dit artikel:

Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan
Volgende pagina:

Zoek een geschikte warmtepomp